De Egyptische oppositie heeft de Moslimbroeders, waar president Mohamed Morsi uit stamt, beschuldigd van "manipulatie" van het huidige referendum over de omstreden grondwet. De oppositie spreekt van vele "inbreuken".

"De omvang van de inbreuken (...) wijst op een duidelijke wil van het Moslimbroederschap om de kiezers te manipuleren, met als doel de grondwet van het broederschap goedgekeurd te krijgen", zegt het Front voor Nationale Redding, een van de belangrijkste oppositiegroepen.

In Egypte zijn de stemlokalen voor het referendum over de nieuwe grondwet twee uur langer opengehouden wegens de hoge opkomst. Dat zegt de kiescommissie, berichten plaatselijke media. De kieslokalen zullen om 21 uur plaatselijke tijd (20 uur in België) sluiten in tien provincies, in plaats van om 19 uur. Komende zaterdag wordt in zeventien andere provincies gekozen.

De nieuwe grondwet heeft het meest bevolkte Arabische land diep verdeeld. De oppositie ziet in het ontwerp ervan, dat door de islamisten werd opgesteld, een eerste stap naar een religieuze staat.

ElBaradei wou referendum afgelasten

Voormalig presidentskandidaat Mohamed ElBaradei riep in een toespraak de islamistische president Mohamed Morsi op het referendum af te gelasten. De Egyptenaren kunnen nog één tot twee jaar met de grondwet van 1971 leven, zei hij. Dan blijft er voldoende tijd om een nieuwe grondwetgevende vergadering te vormen, waarin dan ook niet-islamistische groepen vertegenwoordigd zijn.

Lange rijen

Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in Caïro, zei op de VRT-radio dat de rijen even lang waren als bij de presidentsverkiezingen van 24 juni 2012. Dat wijst volgens Debeuf op het grote belang dat de Egyptenaren hechten aan hun recht te mogen meebeslissen.

De positie van Mohammed Morsi staat al een tijd onder druk omdat hij een decreet uitvaardigde dat zijn bevoegdheden aanzienlijk zou vergroten. De Egyptenaren pikten zijn verdediging dat die bevoegdheidsuitbreiding tijdelijk zou zijn en enkel om de revolutie te beschermen niet en kwam opnieuw op straat. Morsi trok daarop dat decreet in. (Belga/SD)

De Egyptische oppositie heeft de Moslimbroeders, waar president Mohamed Morsi uit stamt, beschuldigd van "manipulatie" van het huidige referendum over de omstreden grondwet. De oppositie spreekt van vele "inbreuken". "De omvang van de inbreuken (...) wijst op een duidelijke wil van het Moslimbroederschap om de kiezers te manipuleren, met als doel de grondwet van het broederschap goedgekeurd te krijgen", zegt het Front voor Nationale Redding, een van de belangrijkste oppositiegroepen. In Egypte zijn de stemlokalen voor het referendum over de nieuwe grondwet twee uur langer opengehouden wegens de hoge opkomst. Dat zegt de kiescommissie, berichten plaatselijke media. De kieslokalen zullen om 21 uur plaatselijke tijd (20 uur in België) sluiten in tien provincies, in plaats van om 19 uur. Komende zaterdag wordt in zeventien andere provincies gekozen. De nieuwe grondwet heeft het meest bevolkte Arabische land diep verdeeld. De oppositie ziet in het ontwerp ervan, dat door de islamisten werd opgesteld, een eerste stap naar een religieuze staat. ElBaradei wou referendum afgelastenVoormalig presidentskandidaat Mohamed ElBaradei riep in een toespraak de islamistische president Mohamed Morsi op het referendum af te gelasten. De Egyptenaren kunnen nog één tot twee jaar met de grondwet van 1971 leven, zei hij. Dan blijft er voldoende tijd om een nieuwe grondwetgevende vergadering te vormen, waarin dan ook niet-islamistische groepen vertegenwoordigd zijn. Lange rijenKoert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in Caïro, zei op de VRT-radio dat de rijen even lang waren als bij de presidentsverkiezingen van 24 juni 2012. Dat wijst volgens Debeuf op het grote belang dat de Egyptenaren hechten aan hun recht te mogen meebeslissen. De positie van Mohammed Morsi staat al een tijd onder druk omdat hij een decreet uitvaardigde dat zijn bevoegdheden aanzienlijk zou vergroten. De Egyptenaren pikten zijn verdediging dat die bevoegdheidsuitbreiding tijdelijk zou zijn en enkel om de revolutie te beschermen niet en kwam opnieuw op straat. Morsi trok daarop dat decreet in. (Belga/SD)