Opnieuw volop oorlog tussen Trump en Fox News

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump heeft een interviewafspraak met Bill O’Reilly, de meest bekeken anchor van Fox News, afgezegd. Trump wil “in de nabije toekomst” niet meer verschijnen bij het conservatieve netwerk omdat hij zich “heel onfair” bejegend voelt. Fox News is dan weer de “persoonlijke aanvallen” van Trump zat.

De problemen tussen Donald Trump en het netwerk begonnen op 6 augustus, tijdens het eerste, door Fox News uitgezonden debat tussen Republikeinse presidentskandidaten. De miljardair kreeg de indruk dat hij agressiever aangepakt werd dan de andere kandidaten, en wel vooral door Megyn Kelly, die hem onder meer had gevraagd of hij uitspraken waarin hij vrouwen onder meer ‘varkens’ noemde passend vond voor iemand die president wil worden. Na afloop lanceerde Trump een batterij aan tweets tegen Kelly en Fox. Wat later verklaarde hij op CNN dat er tijdens het debat bloed kwam uit Kelly’s ogen en uit haar “waar het ook is”.

Hij zei dat hij geen zin meer had om bij Fox te verschijnen, en hij noemde het netwerk “ondankbaar” voor het ratingsrecord dat hij hen op een schoteltje had aangebracht.

Fox News-baas Roger Ailes, die ooit bekend stond als een persoonlijke vriend van Trump, en die bij het begin van de campagne met de kandidaat had geluncht, verdedigde Kelly maar pleegde ook een verzoenend telefoontje.

Na dat telefoongesprek ontstond een soort staakt-het-vuren, en Trump, die op dat moment inderdaad een kijkcijferkanon was, dook opnieuw op in uitzendingen van Fox News. Aan dat bestand kwam een eind toen Kelly eind augustus terugkeerde uit vakantie en Trump tweette dat haar vervanger het beter had gedaan dan zij. En dat ze maar dringend nog vakantie moest nemen. Hij noemde haar recenter “een lichtgewicht”.

De verkeerde peiling

Trump bleef ondertussen wel ingaan op uitnodigingen van Fox, en maandag was hij nog te gast in de uitzending van Greta Van Susteren. Korte tijd later maakte hij in tweets zijn ontstemming duidelijk over de uitzendingen van Bill O’Reilly en Kelly, en retweette hij, tot ergernis van Van Susteren, dat alleen Sean Hannity hem bij Fox nog behoorlijk behandelde en dat CNN in het algemeen veel billijker was dan Fox.

Trump nam het O’Reilly onder meer kwalijk dat hij wel “slechte” peilingen aanhaalde waarin Trump nog altijd koploper was bij de Republikeinen maar toch terugviel, maar de goede peilingen, waarin Trump zijn voorsprong lijkt te vergroten, onvermeld liet.

Woensdag ging Trump in een tweet verder. Trump zei dat hij vond dat Fox hem “heel unfair” had behandeld, en dat hij daarom besliste “in de nabije toekomst” niet langer bij Fox te verschijnen.

Hij voegde de daad bij het woord en zegde een afspraak bij O’Reilly af.

‘Afleiding’

Fox News probeert blijkbaar niet langer verzoenende signalen uit te sturen. “De pers”, aldus een mededeling van Fox News, “wil voorspelbaar genoeg aandacht geven aan zijn tweet, en creëert daardoor nog eens een afleiding voor alle echte onderwerpen waarover mijnheer Trump ondervraagd zou kunnen worden. Als onze berichtgeving hem niet aanstaat, gaat hij over tot persoonlijke aanvallen op onze anchors, wat vermoeiend is en oud nieuws wordt. Hij schijnt niet te bevatten dat hij journalisten niet kan opleggen wat ze moeten vragen – zo werken de media in dit land niet”.

Bill O'Reilly (rechts), ster van Fox News, was ooit bevriend met Donald Trump
Bill O’Reilly (rechts), ster van Fox News, was ooit bevriend met Donald Trump© REUTERS

Het kamp van Trump reageerde dan weer met een tegenmededeling, die vooral verwees naar de populariteit van de kandidaat: “Als presidentskandidaat en absolute koploper in elke peiling, zowel nationaal als regionaal, inbegrepen een net vrijgegeven poll in Florida, verwacht mijnheer Trump een faire behandeling. Het volstaat de kijkcijfers in ogenschouw te nemen van The Late Show met Stephen Colbert, waar mijnheer Trump te gast was, en de ratings van de twee debatten te bekijken, om de feiten helemaal te begrijpen”.

De hand van Murdoch?

De wederzijdse wrevel is enigszins verbijsterend. In het begin van de campagne, toen Ailes en Trump lunchten, gaf Fox News, O’Reilly en Kelly voorop, volop steun aan de anti-illegalen standpunten van Trump. Het rechtse netwerk, en de rechtse presidentskandidaat, leken mekaar te ondersteunen.

Toen al werd duidelijk, ook via tweets, dat Rupert Murdoch, de overkoepelende baas van het Fox-concern, dat behalve uit tv-zenders ook uit kranten en een entertainmentafdeling bestaat, niet blij was met die gang van zaken. Murdoch, zelf een migrant in de VS, vond het anti-migratiediscours volgens ingewijden ronduit degoutant. In tweets associeert hij Trump met “het land van de angst”.

Tijdens het eerste conflict in augustus werd dan weer gezegd dat Ailes zijn verzoenend telefoontje pleegde na een storm aan boze reacties van kijkers en nadat hij de ratings die Trump veroorzaakte naar de concurrentie zag gaan.

Het hernieuwde conflict komt er op een moment dat Trump al iets minder kijkers lokt, en mogelijk, al is dat al vaker voorspeld, over zijn hoogtepunt heen is.

Er is ook de theorie van de soap. Een soap heeft dramatische momenten nodig om kijkers te lokken, verzoening zowel als afstoting. De soap Trump-Fox bereikt in ieder geval dat.

Partner Content