Opnieuw tienduizenden Slovaken de straat op tegen regering

Tienduizenden mensen protesteerden donderdag in Bratislava tegen de regering van Peter Pellegrini. © REUTERS

Anderhalve maand na de moord op een onderzoeksjournalist zijn donderdagavond opnieuw tienduizenden Slovaken in Bratislava op straat gekomen om te protesteren tegen de regering.

Daarnaast eisten ze ook het onmiddellijke ontslag van het hoofd van de Slovaakse politie, Tibor Gaspar, en de volledige opheldering van de moord.

Op 21 maart werden de onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova vermoord. Kuciak had banden tussen regeringsfunctionarissen en de Italiaanse maffia en andere schimmige zakenlui blootgelegd.

Na de misdaad protesteerden wekenlang tienduizenden mensen tegen de regering. De protesten leidden op 15 maart tot het ontslag van premier Robert Fico. Zijn vicepremier voor Investeringen, Peter Pellegrini, hees een nieuwe regering in het zadel, maar die bestaat uit nagenoeg alle figuren van de regering-Fico.

De oppositie klaagde meteen na de samenstelling van de “nieuwe” regering al het gebrak aan veranderingen aan en zei dat die er niet zou in slagen om het vertrouwen van het volk te herwinnen.

Partner Content