Opnieuw politiek drama in Israël: regering verliest meerderheid nadat parlementslid opstapt

Naftali Bennett

Politiek drama in Israël: volgens verschillende lokale media heeft een parlementslid van regeringspartij Yamina plots haar ontslag ingediend. Dat betekent dat de coalitie van premier Naftali Bennett haar nipte meerderheid in het parlement kwijt is.

De nieuwe regering onder Bennett, die Benjamin Netanyahu opvolgde, werd half juni vorig jaar ingezworen. Dat was het voorlopige einde van een lang aanslepende politieke crisis in Israël, met vier verkiezingen in twee jaar tijd. De coalitie werd gesteund door in totaal acht partijen, zowel van links als van rechts, met daarbij voor het eerst een Arabische partij.

De voorzitster van de coalitie, Idit Silman, heeft naar verluidt ontslag genomen, maar over de reden doen nog verschillende berichten de ronde.

Volgens sommige bronnen zou het gaan om een geschil over religieuze aangelegenheden, maar de toonaangevende krant Haaretz schrijft dat Silman werd verleid door oppositiepartij Likoed van ex-premier Netanyahu. Die zou haar een plaats op de Likoed-verkiezingslijst beloofd hebben en de post van minister van Gezondheid in een eventueel door Likoed geleide regering.

Netananyahu had het over een ‘moedige beslissing’ van Silman.

Voorlopig heeft het ontslag geen onmiddelijke gevolgen. De Knesset, het parlement van Israël, is nog met reces tot 8 mei. Zelfs na het aftreden van Silman heeft de oppositie niet de vereiste meerderheid voor een constructieve motie van wantrouwen.

Het is nog onduidelijk of de regering zal vallen. Alleen in dat geval zouden nieuwe verkiezingen nodig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content