Opnieuw journalist gedood in Mexico

Protest in Mexico-Stad na de moord op journaliste Miroslava Breach eerder dit jaar, 25 maart 2017 (archief)

In Mexico is opnieuw een journalist gedood, de achtste al dit jaar. De chef van het lokale nieuwsportaal Monitor Michoacán, Armando Linares, kwam dinsdag in een woning in de stad Zitácuaro in nog onduidelijke omstandigheden om het leven, zo maakte het gerecht in de westelijke Mexicaanse deelstaat Michoacán via Twitter bekend. Zijn lichaam vertoonde schotwonden. Op de Facebookpagina van het nieuwsportaal waarvoor de journalist werkte, staat dat Linares thuis werd aangevallen.

Op 31 januari werd ook al een andere journalist van het onlineportaal, Roberto Toledo, doodgeschoten in Zitácuaro, dat zo’n 150 kilometer ten westen van Mexico-Stad ligt. In een emotionele video zei Linares toen dat zijn personeel al maandenlang bedreigingen ontving. Toledo werd vermoord naar aanleiding van onthullingen door Monitor Michoacán over corruptie in de politiek.

Vorig jaar werden volgens de organisatie Reporters zonder Grenzen in Mexico zeven journalisten gedood in het kader van hun werk. Mexico gold daarmee voor het derde jaar op rij als het gevaarlijkste land voor journalisten. Vaak liggen drugskartels en corrupte lokale politici aan de basis van de gewelddaden tegenover de pers. Meer dan 90 procent van de aanvallen blijft er volgens officiële cijfers onbestraft.

Partner Content