Het ziet ernaar uit dat zondag weer een gespannen dag zal worden in Egypte. In de stad Port Said was het de hele nacht al onrustig.

De rellen begonnen toen zaterdagochtend bekend werd dat 21 mensen ter dood veroordeeld zijn voor hun aandeel in het voetbaldrama waarbij in februari vorig jaar 74 mensen omkwamen. Bij die rellen vielen 31 doden en meer dan 200 gewonden.

Het leger heeft strategische posities in de stad ingenomen om openbare gebouwen en gevoelige plaatsen te beschermen.

Dokters hebben ondertussen aan het Franse persagentschap AFP gemeld dat alle slachtoffers zaterdag gedood werden door echte kogels, maar het leger ontkent zulke munitie gebruikt te hebben.

Feest in Caïro
Bijna een jaar geleden gingen supporters van de rivaliserende teams al-Ahli (Caïro) en al-Masri (Port Saïd) na een match elkaar te lijf. Het werd de grootste tragedie in de Egyptische voetbalgeschiedenis.

Meer dan 70 mensen werden in verdenking gesteld, onder wie negen politieagenten en drie stafleden van al-Masri. Daarnaast zijn ook supporters en mensen die de massa opgehitst hebben, verdacht. Er werden nog geen politieagenten veroordeeld. Op het verdict van de 52 andere aangeklaagden is het nog wachten tot 9 maart.

Volgens supporters van de ploeg al-Masry is het vonnis van de rechter politiek gemotiveerd. In de hoofdstad Caïro werd het vonnis dan weer onthaald met vuurwerk en gezang.

Revolutie
In Egypte was het de voorbije dagen al onrustig. De oppositie vierde vrijdag de tweede verjaardag van de revolutie, en uitte daarbij haar ongenoegen over het beleid van president Mohammed Morsi. (Belga/TE)

Het ziet ernaar uit dat zondag weer een gespannen dag zal worden in Egypte. In de stad Port Said was het de hele nacht al onrustig. De rellen begonnen toen zaterdagochtend bekend werd dat 21 mensen ter dood veroordeeld zijn voor hun aandeel in het voetbaldrama waarbij in februari vorig jaar 74 mensen omkwamen. Bij die rellen vielen 31 doden en meer dan 200 gewonden.Het leger heeft strategische posities in de stad ingenomen om openbare gebouwen en gevoelige plaatsen te beschermen. Dokters hebben ondertussen aan het Franse persagentschap AFP gemeld dat alle slachtoffers zaterdag gedood werden door echte kogels, maar het leger ontkent zulke munitie gebruikt te hebben. Feest in Caïro Bijna een jaar geleden gingen supporters van de rivaliserende teams al-Ahli (Caïro) en al-Masri (Port Saïd) na een match elkaar te lijf. Het werd de grootste tragedie in de Egyptische voetbalgeschiedenis. Meer dan 70 mensen werden in verdenking gesteld, onder wie negen politieagenten en drie stafleden van al-Masri. Daarnaast zijn ook supporters en mensen die de massa opgehitst hebben, verdacht. Er werden nog geen politieagenten veroordeeld. Op het verdict van de 52 andere aangeklaagden is het nog wachten tot 9 maart. Volgens supporters van de ploeg al-Masry is het vonnis van de rechter politiek gemotiveerd. In de hoofdstad Caïro werd het vonnis dan weer onthaald met vuurwerk en gezang. Revolutie In Egypte was het de voorbije dagen al onrustig. De oppositie vierde vrijdag de tweede verjaardag van de revolutie, en uitte daarbij haar ongenoegen over het beleid van president Mohammed Morsi. (Belga/TE)