Opnieuw duizenden Roemenen op straat tegen regering

26/02/17 om 22:24 - Bijgewerkt om 23:17

Bron: Belga

In Roemenië zijn zondagavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag van de volledige sociaalliberale regering te eisen.

Opnieuw duizenden Roemenen op straat tegen regering

Demonstranten in Roemenie houden blauwe stukken stof en gele sterren omhoog om zo de vlag van de EU te vormen, in protest tegen de Roemeense regering. © REUTERS

In de hoofdstad Boekarest protesteren zowat 3.000 mensen aan het regeringsgebouw, en ook in de steden Brasov, Sibiu en Timisoara wordt betoogd. De Roemeense regering ligt al weken onder vuur voor haar poging om de anticorruptiewetgeving te versoepelen.

De regering trok het omstreden nooddecreet, dat de aanleiding vormde voor het protest, een tweetal weken geleden al in na aanhoudende betogingen. Dat decreet voorzag dat ambtsmisbruik enkel strafrechtelijk kon vervolgd worden, indien het gefraudeerde bedrag hoger was dan 200.000 lei (ongeveer 45.000 euro).

Vorige week nam Justitieminister Florin Iordache ontslag en werd met Tudorel Toader een voormalige rechter aangesteld als opvolger. De betogers blijven echter het ontslag van de hele regering eisen.

Onze partners