Ottawa preciseerde niet of de arrestatie van de Canadees die in Yantai werd opgepakt, gelinkt is aan de arrestatie vorige week van verschillende personen in een taalschool in een naburige provincie. Die arrestaties zouden kaderen in een drugszaak.

Volgens een bron nabij het dossier zijn er geen aanwijzingen dat de arrestatie verband houdt met de aanhouding van twee andere Canadezen, Michael Kovrig en Michael Spavor. Kovrig, een Canadese ex-diplomaat, en consultant en zakenman Spavor werden begin december opgepakt in China op verdenking van spionage en het stelen van staatsgeheimen.

Dat gebeurde kort na de arrestatie, op verzoek van de VS, van de financieel directrice van de Chinese telecomgigant Huawei in Canada. Ottawa beschouwt de aanhouding van het duo als arbitrair en een vergeldingsmaatregel voor de arrestatie van de Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Twee andere Canadezen werden sindsdien ook ter dood veroordeeld wegens drugshandel.

Ottawa preciseerde niet of de arrestatie van de Canadees die in Yantai werd opgepakt, gelinkt is aan de arrestatie vorige week van verschillende personen in een taalschool in een naburige provincie. Die arrestaties zouden kaderen in een drugszaak. Volgens een bron nabij het dossier zijn er geen aanwijzingen dat de arrestatie verband houdt met de aanhouding van twee andere Canadezen, Michael Kovrig en Michael Spavor. Kovrig, een Canadese ex-diplomaat, en consultant en zakenman Spavor werden begin december opgepakt in China op verdenking van spionage en het stelen van staatsgeheimen. Dat gebeurde kort na de arrestatie, op verzoek van de VS, van de financieel directrice van de Chinese telecomgigant Huawei in Canada. Ottawa beschouwt de aanhouding van het duo als arbitrair en een vergeldingsmaatregel voor de arrestatie van de Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Twee andere Canadezen werden sindsdien ook ter dood veroordeeld wegens drugshandel.