Opnieuw betoging tegen Kabila met geweld uiteengedreven

De Congolese president Joseph Kabila tijdens een persconferentie in Kinshasa, 26 januari 2018. © REUTERS

In Kisangani in de Democratische Republiek Congo is een betoging tegen president Joseph Kabila door de politie uiteengedreven met traangas en kogels, zo meldt het Franse persbureau AFP.

De betoging, georganiseerd door tegenstanders van Joseph Kabila en gesteund door de Kerk, werd zaterdag nog door de autoriteiten verboden.

Volgens AFP vielen twee gewonden door de kogels. Bij eerdere optochten eind december en in januari werd eveneens geschoten op de betogers. Volgens de kerk vielen daarbij zo’n vijftien doden, volgens de autoriteiten twee.

President Joseph Kabila is voor de oppositie al erg lang een president zonder mandaat. Zijn termijn liep af op 19 december 2016, maar de president had geweigerd verkiezingen uit te schrijven en bleef aan als leider. Uiteindelijk bemiddelde de Kerk, die in Kongo erg veel macht heeft, een akkoord waarmee Kabila tot eind 2017 de tijd kreeg om alsnog verkiezingen te organiseren. Dat gebeurde echter niet.

Kabila bleef zich intussen aan de macht vastklampen, al werd intussen wel een verkiezingsdatum geprikt: 23 december 2018. De president mag zich bovendien volgens de grondwet geen kandidaat stellen.

Partner Content