Het kleine, overbeladen bootje was vertrokken uit het kleine Turkse dorpje Dikili (westen). Het bootje kapseisde vanwege de slechte weersomstandigheden. Ze waren op weg naar het Griekse eiland Lesbos.

Eenentwintig andere opvarenden, onder wie een baby van een jaar, werden gered door de Turkse kustwacht. Die is nog op zoek naar twee vermisten.

Eerder deze week stierven bij een schipbreuk voor de kust van Turkije, op de Egeïsche Zee, elf mensen. Onder hen waren ook drie kinderen. Zeven andere opvarenden werden gered door de Turkse kustwacht.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen ook al 18 mensen bij een schipbreuk voor de Turkse kust om het leven. Onder hen bevonden zich eveneens jonge kinderen.

Ondanks de winterse temperaturen blijven vluchtelingen de gevaarlijke oversteek wagen via de Egeïsche Zee, zeggen de autoriteiten. Ze zijn wel in aantal afgenomen. Net omdat er minder vraag is, bieden mensensmokkelaars nu hun diensten aan voor 500 dollar per persoon. In de zomer betaalden ze nog 1.200 euro, berichten Turkse media.

Tweede Wereldoorlog

Dinsdag kondigden de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM) en de Verenigde Naties aan dat sinds januari meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen in Europa zijn aangekomen. De overgrote meerderheid van hen waagde zich aan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee.

Een op de twee mensen die de Middellandse Zee dit jaar overstaken - 500.000 mensen - waren Syriërs die de oorlog in hun land ontvluchtten. Afghanen maakten 20 procent uit en Irakezen 7 procent.

De huidige instroom van migranten en vluchtelingen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië naar de Europese Unie is de grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar waren er ongeveer 220.000 aankomsten via de zee. (Belga/TE)

Het kleine, overbeladen bootje was vertrokken uit het kleine Turkse dorpje Dikili (westen). Het bootje kapseisde vanwege de slechte weersomstandigheden. Ze waren op weg naar het Griekse eiland Lesbos. Eenentwintig andere opvarenden, onder wie een baby van een jaar, werden gered door de Turkse kustwacht. Die is nog op zoek naar twee vermisten. Eerder deze week stierven bij een schipbreuk voor de kust van Turkije, op de Egeïsche Zee, elf mensen. Onder hen waren ook drie kinderen. Zeven andere opvarenden werden gered door de Turkse kustwacht. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen ook al 18 mensen bij een schipbreuk voor de Turkse kust om het leven. Onder hen bevonden zich eveneens jonge kinderen. Ondanks de winterse temperaturen blijven vluchtelingen de gevaarlijke oversteek wagen via de Egeïsche Zee, zeggen de autoriteiten. Ze zijn wel in aantal afgenomen. Net omdat er minder vraag is, bieden mensensmokkelaars nu hun diensten aan voor 500 dollar per persoon. In de zomer betaalden ze nog 1.200 euro, berichten Turkse media. Dinsdag kondigden de Internationale Organisatie voor de Migratie (IOM) en de Verenigde Naties aan dat sinds januari meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen in Europa zijn aangekomen. De overgrote meerderheid van hen waagde zich aan de gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee.Een op de twee mensen die de Middellandse Zee dit jaar overstaken - 500.000 mensen - waren Syriërs die de oorlog in hun land ontvluchtten. Afghanen maakten 20 procent uit en Irakezen 7 procent. De huidige instroom van migranten en vluchtelingen uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië naar de Europese Unie is de grootste sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar waren er ongeveer 220.000 aankomsten via de zee. (Belga/TE)