Opnieuw 4 executies in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië © Reuters

In Saoedi-Arabië zijn opnieuw vier mensen onthoofd met een sabel, nadat ze veroordeeld waren voor doodslag. Sinds het begin van 2015 werden al 120 mensen onthoofd in het land.

Drie mensen uit Sri-Lanka en een Egyptenaar zijn onthoofd met een sabel in Saoedi-Arabië nadat ze daar werden veroordeeld voor doodslag in twee verschillende zaken. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Sinds het begin van 2015 werden al 120 mensen onthoofd in Saoedi-Arabië, zo berekende het Franse persbureau AFP op basis van officiële mededelingen.

De drie Sri-Lankanen werden veroordeeld voor het verstikken van een Saoedi tijdens een inbraak. Zij werden terechtgesteld in Jeddah, in het westen van het land, aldus Binnenlandse Zaken.

In de oostelijke provincie werd een Egyptenaar onthoofd omdat hij een van zijn landgenoten had doodgestoken tijdens een ruzie, aldus dezelfde bron.

Internationale normen

Wie in Saoedie-Arabië veroordeeld wordt voor doodslag, mishandeling, gewapende overval, apostasie of drugshandel riskeert de doodstraf, volgens de islamitische wet. De onthoofdingen dienen volgens het ministerie ter afschrikking.

Christof Heyns, de speciale gezant voor de Verenigde Naties voor buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies, rapporteerde in mei nog dat het koninkrijk niet voldeed aan de internationale normen voor een eerlijk proces, aangezien heel wat processen in het geheim verlopen.

Enkele maanden geleden maakte het land nog bekend om zoek te zijn naar nieuwe beulen, die behalve doodstraffen ook bestraffende amputaties moeten uitvoeren. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content