De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde vrijdag in een toespraak naar aanleiding van de crisis in zijn land over de verhoging van het schuldenplafond dat er nog voldoende oplossingen zijn voor de kwestie, maar dat de tijd wel op raakt. De president riep andermaal op tot een compromis tussen de Republikeinen en de Democraten en wees er ook op dat de standpunten van beide partijen niet mijlenver uit elkaar liggen. De burgers vroeg hij de druk op Washington hoog te houden, door te blijven tweeten, bellen en e-mailen. 'Dan geraken we erdoor', meent hij.

Boehner vindt geen meerderheid Donderdagnacht werd de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een Republikeins voorstel voor een hogere schuldlimiet en extra bezuinigingen nog uitgesteld.

Het plan van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, verlaagt de tekorten in tien jaar tijd met 915 miljard dollar in ruil voor een verhoging van de schuldlimiet met 900 miljard dollar tegen 2 augustus, de datum waarna de grootste economie van de wereld haar leningscapaciteit verliest en een rampzalige wanbetaling riskeert.

Boehner wil het schuldenplafond nogmaals verhogen in het begin van 2012, midden in de campagne voor de parlements- en presidentsverkiezingen van november. Voor de Democraten is die oplossing 'uitgesloten' omdat ze het probleem alleen maar met zes maanden uitstelt en dat 'de Verenigde Staten in gevaar' zou brengen. Boehner kreeg, ondanks de Republikeinse meerderheid in het Huis, dus geen meerderheid achter zijn plan, en moest de stemming uitstellen.

Democraten aan zet

Daarop kondigde de fractieleider van de Democraten, Harry Reid, aan nieuwe maatregelen te nemen om een stemming over een compromis rond de Amerikaanse schuldenkwestie te houden. 'Dat is waarschijnlijk onze laatste kans om dit land van een wanbetaling ('default') te redden', verklaarde Reid vrijdag.

Concreet is het Reid die finaal het einde van de debatten kan uitroepen en kan oproepen om te stemmen over een alternatief voorstel. Dat zou zondag omstreeks 7 uur Belgische tijd kunnen gebeuren. Een stemming in het Huis kan maandag omstreeks 13.30 uur Belgische tijd gehouden worden.

Levensbelang

Dinsdag 2 augustus is de deadline voor de VS om zijn schuldenplafond op te trekken. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar. Als dat plafond niet wordt opgetrokken, dreigt het failliet, omdat de VS hun schulden niet langer zouden kunnen betalen. De impact daarvan zou immens zijn voor de wereldeconomie en voor de VS in het bijzonder. Een akkoord is dus van levensbelang. (SD/BELGA)

De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde vrijdag in een toespraak naar aanleiding van de crisis in zijn land over de verhoging van het schuldenplafond dat er nog voldoende oplossingen zijn voor de kwestie, maar dat de tijd wel op raakt. De president riep andermaal op tot een compromis tussen de Republikeinen en de Democraten en wees er ook op dat de standpunten van beide partijen niet mijlenver uit elkaar liggen. De burgers vroeg hij de druk op Washington hoog te houden, door te blijven tweeten, bellen en e-mailen. 'Dan geraken we erdoor', meent hij. Boehner vindt geen meerderheid Donderdagnacht werd de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over een Republikeins voorstel voor een hogere schuldlimiet en extra bezuinigingen nog uitgesteld. Het plan van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, verlaagt de tekorten in tien jaar tijd met 915 miljard dollar in ruil voor een verhoging van de schuldlimiet met 900 miljard dollar tegen 2 augustus, de datum waarna de grootste economie van de wereld haar leningscapaciteit verliest en een rampzalige wanbetaling riskeert. Boehner wil het schuldenplafond nogmaals verhogen in het begin van 2012, midden in de campagne voor de parlements- en presidentsverkiezingen van november. Voor de Democraten is die oplossing 'uitgesloten' omdat ze het probleem alleen maar met zes maanden uitstelt en dat 'de Verenigde Staten in gevaar' zou brengen. Boehner kreeg, ondanks de Republikeinse meerderheid in het Huis, dus geen meerderheid achter zijn plan, en moest de stemming uitstellen. Democraten aan zet Daarop kondigde de fractieleider van de Democraten, Harry Reid, aan nieuwe maatregelen te nemen om een stemming over een compromis rond de Amerikaanse schuldenkwestie te houden. 'Dat is waarschijnlijk onze laatste kans om dit land van een wanbetaling ('default') te redden', verklaarde Reid vrijdag. Concreet is het Reid die finaal het einde van de debatten kan uitroepen en kan oproepen om te stemmen over een alternatief voorstel. Dat zou zondag omstreeks 7 uur Belgische tijd kunnen gebeuren. Een stemming in het Huis kan maandag omstreeks 13.30 uur Belgische tijd gehouden worden. Levensbelang Dinsdag 2 augustus is de deadline voor de VS om zijn schuldenplafond op te trekken. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar. Als dat plafond niet wordt opgetrokken, dreigt het failliet, omdat de VS hun schulden niet langer zouden kunnen betalen. De impact daarvan zou immens zijn voor de wereldeconomie en voor de VS in het bijzonder. Een akkoord is dus van levensbelang. (SD/BELGA)