Opiniemaker Joshua Livestro: ‘Thierry Baudet plukt vruchten van falende strategie rechts’

Thierry Baudet © Belga Image

De Nederlandse rechtse opiniemaker Joshua Livestro pleit voor een cordon sanitaire tegen het radicaalrechtse Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet, de grote winnaar van de Nederlandse provincieraadsverkiezingen.

Joshua Livestro staat gekend als een rechtse opiniemaker, die evenwel de kritiek op rechts niet schuwt. Hij werkte eerder onder meer voor de Britse Conservatieve Partij, de rechtsliberale Eurocommissaris Frits Bolkestein (VVD) en de Amerikaanse Republikeinse politica Sarah Palin.

Bij de Nederlandse opiniewebsite Jalta.nl werkte hij een tijdje samen met de radicaalrechtse politicus Thierry Baudet. Die werd met zijn Forum voor Democratie (FVD) de overduidelijke winnaar van de Nederlandse provincieraadsverkiezingen, die ook de samenstelling van de Eerste Kamer (de Nederlandse Senaat) bepalen. Het FVD wordt in veel provincies in een klap de grootste of op een na grootste partij en hijst zich – volgens de laatste prognoses – in de Eerste Kamer met twaalf zetels naast de liberale VVD van premier Mark Rutte.

Een echte verrassing is dat niet, zegt Livestro aan Knack, een nek-aan-nekrace tussen de VVD en de FVD lag in de lijn van de verwachtingen. Vier vragen.

Hoe verklaart u de spectaculaire overwinning van Baudets FVD?

Mensen kiezen voor het origineel en niet voor de namaak.

Joshua Livestro

LIVESTRO: Het FVD plukt nu de vruchten van de falende strategie van rechts. Die partijen hebben er de voorbije jaren voor gekozen om de thema’s en zelfs het taalgebruik van extreemrechts over te nemen, alleen één toontje beschaafder. Door het debat te verschuiven naar het terrein waar uiterst rechts het effectiefst is – wantrouwen tegenover migranten en allerhande doemscenario’s schetsen – hebben ze een partij als het FVD extra wind in de zeilen geblazen. Als je kiezers conditioneert en een en ander normaliseert, dan mag het niet verbazen dat mensen voor het origineel en niet voor de namaak kiezen.

De PVV van Geert Wilders, dat de voorbije jaren de politieke hemel in Nederland bestormde en ideologisch eenzelfde geluid als het FVD laat horen, moet dan weer een verlies van drie zetels incasseren. Is het rijk van Wilders op extreemrechts uit?

LIVESTRO: Die nederlaag is volgens mij te verklaren door het lage energieniveau van de PVV-campagne. Wilders maakte een weinig enthousiaste indruk en slaagde er niet in het debat naar zich toe te trekken.

Deze ontwikkelingen passen ook in de moderne Nederlandse politiek, waar het landschap heel versplinterd is en partijen elkaar snel afwisselen. Baudet is de nieuwste naam in een reeks waarin eerder Pim Fortuyn, Rita Verdonk en dus Wilders hem voorafgingen. Uiterst rechts heeft het moeilijk om de kiezers tevreden te houden. De kiezers zijn heel ongeduldig. Partijen die te lang zitten, verliezen hun kracht als uitlaatklep. Daar ligt meteen ook de uitdaging voor Baudet en zijn FVD.

De regering-Rutte verliest bij deze verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer. U heeft destijds als adviseur van Rutte de gedoogcoalitie met Wilders uitgedokterd. Vandaag pleit u voor een cordon sanitaire rond FVD. Waarom?

LIVESTRO: Het cordon sanitaire in België heeft uitstekend gewerkt, je kunt ook stellen dat het net het Vlaams Belang klein heeft gehouden.

‘Het gaat niet over de zeteltjes, maar over een streep in het zand trekken. Waar sta je als samenleving voor: democratische processen, fundamentele vrijheden, enzovoort. Het FVD is een neofascistische partij en respecteert die waarden niet. Dan moet je stelling innemen.

LIVESTRO: GroenLinks profiteert van de versplintering op links. De partij van boegbeeld Jesse Klaver is momenteel blijkbaar de enige partij met een ‘catch all’-potentieel, waar moderne linkse kiezers zich het meest op hun plek voelen.

Nu, eigenlijk is de uitslag van het kabinet-Rutte III niet zo slecht. Ruttes VVD houdt min of meer stand, CDA en D66 verliezen volgens de huidige prognoses respectievelijk vier en drie zetels. Het verlies is zelfs in die mate beperkt gebleven dat Rutte nog opties heeft. Hij kan met wisselende meerderheden werken en hoeft zich niet over te leveren aan één partij.

Lees ook een interview met Livestro: ‘Bart Somers is de enige fatsoenlijk rechtse politicus’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content