'Ik ben geen held', zei Edward Snowden toen hij zich bekend maakte als de klokkenluider van de NSA-spionage. Toch kreeg hij al vlug een resem aanhangers achter zich die hem beschouwen als 'redder van de democratie': hij zou de VS behoeden de weg van een dictatuur op te gaan. 'Nonsens', noemt Max Boot het in de Amerikaanse krant de Wall Street Journal.

Naar aanleiding van de festiviteiten van 4 juli prijst de natie zichzelf als democratisch land. "Ook aanhangers van de klokkenluider Edward Snowden overal ter wereld voelen zich vrij om hun stem te laten gelden. Ze spreken hem bemoedigende woorden toe, delen schouderklopjes", aldus Max Boot.

'Verenigde Stasi van Amerika'

De man die de Pentagon Papers lekte Daniel Ellsberg, omschreef in de Britse krant The Guardian, de krant die Snowden eerder gebruikte om zijn lekken met de wereld te delen, dat de VS nog geen politiestaat is, maar wel alles in huis heeft om er een te worden. "Snowden heeft ons gered van een apparaat alla de 'Verenigde Stasi van Amerika", verwoorde hij het.

Het voormalig lid van de Raad voor Buitenlandse Aangelegenheden Boot vindt zulke straffe uitspraken sterk overdreven. "Een goed gewortelde democratie als de VS vervormt niet geleidelijk in een dictatuur, zoals sommigen de bevolking willen laten geloven."

Daarvoor haalt hij heel wat historische voorbeelden aan. "In het verleden grepen sterke persoonlijkheden de macht wanneer het land zwak en instabiel was. Denk maar aan de vorige eeuw: Lenin, Mao, Mobutu, Franco, Pinochet, Khaddafi, Nasser, Assed", haalt hij enkele dictators aan.

'Zeg nooit nooit'

"De inlichtingdiensten van deze staten beperkten zich niet tot het verzamelen van informatie over hun bevolking, ze staken dissidenten in de gevangenis en deinsden er niet voor terug iemand te vermoorden voor een andere mening."

"Zeg nooit nooit en misschien is het mogelijk zoals aanhangers van Snowden beweren dat de VS stap voor stap wordt omgevormd tot een dictatuur. Maar als zoiets zou gebeuren in een van de oudste en best ingeburgerde democratieën ter wereld, dat zou pas een precedent zijn in de geschiedenis", aldus Boot. (AVE)

'Ik ben geen held', zei Edward Snowden toen hij zich bekend maakte als de klokkenluider van de NSA-spionage. Toch kreeg hij al vlug een resem aanhangers achter zich die hem beschouwen als 'redder van de democratie': hij zou de VS behoeden de weg van een dictatuur op te gaan. 'Nonsens', noemt Max Boot het in de Amerikaanse krant de Wall Street Journal. Naar aanleiding van de festiviteiten van 4 juli prijst de natie zichzelf als democratisch land. "Ook aanhangers van de klokkenluider Edward Snowden overal ter wereld voelen zich vrij om hun stem te laten gelden. Ze spreken hem bemoedigende woorden toe, delen schouderklopjes", aldus Max Boot. 'Verenigde Stasi van Amerika'De man die de Pentagon Papers lekte Daniel Ellsberg, omschreef in de Britse krant The Guardian, de krant die Snowden eerder gebruikte om zijn lekken met de wereld te delen, dat de VS nog geen politiestaat is, maar wel alles in huis heeft om er een te worden. "Snowden heeft ons gered van een apparaat alla de 'Verenigde Stasi van Amerika", verwoorde hij het. Het voormalig lid van de Raad voor Buitenlandse Aangelegenheden Boot vindt zulke straffe uitspraken sterk overdreven. "Een goed gewortelde democratie als de VS vervormt niet geleidelijk in een dictatuur, zoals sommigen de bevolking willen laten geloven." Daarvoor haalt hij heel wat historische voorbeelden aan. "In het verleden grepen sterke persoonlijkheden de macht wanneer het land zwak en instabiel was. Denk maar aan de vorige eeuw: Lenin, Mao, Mobutu, Franco, Pinochet, Khaddafi, Nasser, Assed", haalt hij enkele dictators aan. 'Zeg nooit nooit'"De inlichtingdiensten van deze staten beperkten zich niet tot het verzamelen van informatie over hun bevolking, ze staken dissidenten in de gevangenis en deinsden er niet voor terug iemand te vermoorden voor een andere mening." "Zeg nooit nooit en misschien is het mogelijk zoals aanhangers van Snowden beweren dat de VS stap voor stap wordt omgevormd tot een dictatuur. Maar als zoiets zou gebeuren in een van de oudste en best ingeburgerde democratieën ter wereld, dat zou pas een precedent zijn in de geschiedenis", aldus Boot. (AVE)