Ophef over uitspraak van Trump uit 2005: ‘Als ster kun je alles doen bij vrouwen – hen bij de kut grijpen’

Donald Trump © reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Presidentskandidaat Donald Trump pochte in 2005 in de marge van een interview dat je je als ster “alles” kunt veroorloven bij vrouwen. “Je kunt alles doen. Hen bij de kut grijpen”. Vraag is hoe kiezers, bijvoorbeeld binnen Trumps evangelische aanhang, zullen reageren op deze uitspraken.

Het gesprek werd vrijgegeven door The Washington Post, en gaat terug op 2005, toen Donald Trump een paar maanden getrouwd was met zijn huidige, derde echtgenote Melania.

Hij werd in een bus geïnterviewd voor variété-programma Access Hollywood naar aanleiding van een rolletje dat Trump speelde in de soap ‘Days of our Lives’.

En in de marge van dat interview, terwijl hij losweg converseerde met de presentator Billy Bush, en gefilmd werd op weg naar de soap, pochte hij over zijn succes met vrouwen. De microfoon stond open en het gesprek werd opgenomen.

‘Ik wacht zelfs niet’

Het begon toen hij Arianne Zucker zag, de soapactrice die hem naar de studio zou begeleiden.

“Ik moet Tic Tacs innemen voor het geval ik haar begin te zoenen. Je weet dat ik automatisch aangetrokken wordt tot mooie… – ik begin hen gewoon te zoenen. Het is als een magneet. Gewoon zoenen. Ik wacht zelfs niet”.

“En als je een ster bent, laten ze het je doen. Je kunt alles doen. Hen bij de kut grijpen. Je kunt alles doen”.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat was niet het enige controversiële element in de opname. Trump legde ook uit dat hij op een getrouwde vrouw had “gejaagd”. De naam van de vrouw is intussen bekend, maar niet op welke periode de verleidingspoging sloeg.

“Ik deed een poging, en ik faalde. Dat geef ik toe”.

“Ik probeerde haar te neuken. Ze was getrouwd.”

Hij ging samen het haar meubels kopen als verleidingsmaneuver, legde hij uit. “Ik liep haar achterna als een teef, maar het lukte niet. En daarna zie ik haar, ze heeft nu grote valse tieten en alles. Ze heeft haar uiterlijk helemaal veranderd”.

In een snelle reactie relativeerde Trump de uitspraken. “Dit was kleedkamertaal, een privéconversatie die vele jaren geleden plaatsvond. Bill Clinton heeft tijdens het golfen veel ergere dingen tegen me gezegd – het is zelfs niet nipt. Ik verontschuldig mij als iemand beledigd werd”.

‘Gruwelijk’

Zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton was minder begrijpend. “Dit is gruwelijk. We kunnen niet toelaten dat deze man president wordt”. Clinton legt al maanden de nadruk op de vrouwvijandigheid van Trump, die eerder over sommige vrouwen sprak als “varkens” en “slonzen”.

Haar kandidaat vicepresident Tim Kaine verklaarde dat de opname zijn “maag doet omkeren”.

Volgens The Daily Beast werd na het bekendworden van de opname de pers weggehaald bij Trumps kandidaat vicepresident, de evangelische christen Mike Pence.

Want dat wordt de vraag: hoe kiezers zullen reageren op de uitspraken, die Trump deed toen hij vooral bekend was als tv-figuur. En of de vaak heel christelijke Republikeinen, zoals speaker Paul Ryan en Pence zodanig op deze uitspraken zullen afknappen dat ze de banden met Trump opblazen.

De voorbije dagen verliest Trump in de peilingen – vooral door moeilijk te volgen gedrag na het eerste presidentieel debat. Zondag gaat het tweede debat door, een debat dat zelfs volgens zijn aanhang cruciaal is.

‘Geen gedeelde waarden’

Volgens CNN zeggen top-Republikeinen ‘in privé’ dat de presidentsverkiezingen, na de publicatie van deze opname, “voorbij zijn”. Reince Priebus, voorzitter van de Republikeinen, zei in een mededeling dat over “geen enkele vrouw ooit” in deze termen hoort gesproken te worden.

De Republikeinse senator Mark Kirk uit Illinois, al langer een criticus van Trump, omschrijft hem in een tweet als “een kwaadaardige clown, niet voorbereid en niet geschikt om president van de VS te zijn”.

Tony Perkins van de Family Research Council, een conservatieve organisatie, die Trump ondersteunt, zei aan BuzzFeed: “Mijn persoonlijke steun voor Donald Trump was nooit gebaseerd op gedeelde waarden”.

Partner Content