Ophef over ‘nazischip’ in Europa 70 jaar na bevrijding Auschwitz

© AFP
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De komst van ’s werelds grootste schip zorgt voor heel wat ophef bij de Joods gemeenschap omdat het is vernoemd naar een voormalige SS-officier.

De ‘Pieter Schelte’, genoemd naar een Nederlandse officier bij de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog, meerde drie weken geleden aan in Rotterdam. Het mammoethefschip van offshorebedrijf Allseas is in de Nederlandse haven om de komende vier maanden te worden afgemonteerd .

De Joodse gemeenschap in Nederland en Groot-Brittannië is echter niet gediend met de komst van het schip. Ze roepen de eigenaar van het schip op om de naam te veranderen in een meer gepaste naam. ‘Dit is een belediging voor de miljoenen Joden die stierven in de handen van de Nazi’s’, zegt de vicepresident van het College van Afgevaardigden van de Britse Joden, Jonathan Arkush, in The Guardian.

Auschwitz

Esther Voet, directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag, noemde het tijdstip waarop het schip Rotterdam binnenvoer op zijn minst ongelukkig. ‘Het zal vast toeval zijn, maar we vieren hier over een paar dagen dat Auschwitz 70 jaar geleden werd bevrijd.’

De in 1981 overleden Pieter Schelte Heerema, vader van Allseas-topman Edward Heerema, werd na de oorlog tot drie jaar gevangenschap veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Hij vestigde zich later in Venezuela en legde er de basis van het Heerema-concern.

Het schip dat zijn naam draagt is 382 meter lang en 124 meter breed. Daarmee is het bijna zo lang als het Empire State Building hoog is en breder dan de hoogte van de Big Ben. Het schip kan in één keer afgedankte boorplatformen optillen en vervoeren. Ook kan het olie- en gasleidingen leggen op de zeebodem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content