Ophef over fatwa over drinken tijdens ramadan

© Reuters

Een Iraanse eerder hervormingsgezinde ayatollah oordeelt dat ‘degenen die de dorst ondraaglijk vinden, net voldoende mogen drinken om hun dorstgevoelen te lessen’ tijdens de ramadan.

Een fatwa (religieus decreet) van de Iraanse grootayatollah Assadolah Bayat Zanjani over drinken tijdens de ramadan, de vastenmaand voor de moslims, zorgt voor de nodige polemiek binnen de (Iraanse) clerus.

De eerder hervormingsgezinde ayatollah oordeelde dat “degenen die de dorst ondraaglijk vinden, net voldoende mogen drinken om hun dorstgevoelen te lessen”. En aldus “wordt het vasten niet overtreden”.

Kritiek kwam er meteen van een collega-grootayatollah: “Je kunt niet vasten en drinken tegelijk”, stelde Nasser Makarem Shirazi. Wie het vasten overtreedt, moet dat later dat jaar compenseren.

De media herinnerden eraan dat decreten van de opperste gids Ali Khamenei en de Iraakse grootayatollah Ali Sistani onomwonden stellen dat “een toestand van zwakte of dorst geen reden zijn om het vasten te onderbreken”.

Tijdens de ramadan onthouden de moslimgelovigen zich van zonsopgang tot zonsondergang van drank, voedsel, roken en seks.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content