Volgens de autoriteiten dient het om families niet van elkaar te scheiden. Maar voor de tegenstanders van deze praktijk is het vooral een pijnlijke herinnering aan de manier waarop de nazi's mensen in de concentratiekampen identificeerden. "Geen enkele wet staat toe dat mensen op deze manier gemarkeerd worden", zegt Zuzana Candigliota, advocate van de Tsjechische liga voor rechten van de mens.

Dinsdag schreven politieagenten nummers op de huid van 214 vluchtelingen, voor het merendeel Syriërs, die op de trein van de Tsjechische grens naar Oostenrijk en Hongarije zaten. Maar de techniek wordt nog gebruikt omdat er zoveel kinderen onder de vluchtelingen zijn, zegt Lucie Novakova, de woordvoerster van de minister van Binnenlandse Zaken. "We willen verhinderen dat kinderen verloren raken."

De woordvoerster van de politie, Katerina Rendlova, voegt eraan toe dat "ook het nummer van de trein op de migranten hun hand wordt geschreven zodat we weten naar welk land ze teruggestuurd moeten worden".

'Migranten accepteren de markering'

In tegenstelling tot andere Europese lidstaten houden de Tsjechische autoriteiten eraan vast om migranten die illegaal in het land verblijven, terug te sturen naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Daarvoor beroepen ze zich op de Dublinverordeningen, die deze methode toestaan.

Rendlova zegt dat de vluchtelingen akkoord gaan met deze manier van markering. "Ze ontvangen regelmatig nummers op papier, maar die worden snel weggegooid... Ze accepteren deze markering, ze hebben er geen probleem mee, ze weten dat het in hun voordeel is", voegt ze er nog aan toe.

Maar juristen zijn niet opgezet met deze uitleg. "Ik denk dat ze het accepteren omdat ze denken dat agenten het recht hebben om dit te doen", zegt Candigliota. "Ik weet dat de huidige situatie niet simpel is omdat de vluchtelingen geen identiteitskaarten hebben. Maar vanuit een wettelijk perspectief is het niet correct", besluit de Praagse jurist Marek Dufek. (Belga/TE)

Volgens de autoriteiten dient het om families niet van elkaar te scheiden. Maar voor de tegenstanders van deze praktijk is het vooral een pijnlijke herinnering aan de manier waarop de nazi's mensen in de concentratiekampen identificeerden. "Geen enkele wet staat toe dat mensen op deze manier gemarkeerd worden", zegt Zuzana Candigliota, advocate van de Tsjechische liga voor rechten van de mens. Dinsdag schreven politieagenten nummers op de huid van 214 vluchtelingen, voor het merendeel Syriërs, die op de trein van de Tsjechische grens naar Oostenrijk en Hongarije zaten. Maar de techniek wordt nog gebruikt omdat er zoveel kinderen onder de vluchtelingen zijn, zegt Lucie Novakova, de woordvoerster van de minister van Binnenlandse Zaken. "We willen verhinderen dat kinderen verloren raken." De woordvoerster van de politie, Katerina Rendlova, voegt eraan toe dat "ook het nummer van de trein op de migranten hun hand wordt geschreven zodat we weten naar welk land ze teruggestuurd moeten worden". In tegenstelling tot andere Europese lidstaten houden de Tsjechische autoriteiten eraan vast om migranten die illegaal in het land verblijven, terug te sturen naar het land waar ze de EU zijn binnengekomen. Daarvoor beroepen ze zich op de Dublinverordeningen, die deze methode toestaan. Rendlova zegt dat de vluchtelingen akkoord gaan met deze manier van markering. "Ze ontvangen regelmatig nummers op papier, maar die worden snel weggegooid... Ze accepteren deze markering, ze hebben er geen probleem mee, ze weten dat het in hun voordeel is", voegt ze er nog aan toe. Maar juristen zijn niet opgezet met deze uitleg. "Ik denk dat ze het accepteren omdat ze denken dat agenten het recht hebben om dit te doen", zegt Candigliota. "Ik weet dat de huidige situatie niet simpel is omdat de vluchtelingen geen identiteitskaarten hebben. Maar vanuit een wettelijk perspectief is het niet correct", besluit de Praagse jurist Marek Dufek. (Belga/TE)