Het Nederlands openbaar ministerie meent dat Geert Wilders moet worden vrijgesproken van het aanzetten tot haat en van discriminatie.

Dat heeft het vrijdagmiddag gesteld voor de rechtbank in Amsterdam, waar de PVV-leider terecht staat voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het openbaar ministerie komt tot het besluit dat Wilders bij de uitspraken waarvoor hij terechtstaat wegens aanzetten tot haat moslims niet dusdanig in diskrediet brengt dat andere groepen tegen hen in actie komen.

Ook meent het openbaar ministerie dat Wilders met een citaat waarin de Koran wordt vergeleken met het boek 'Mein Kampf' van Hitler niet heeft aangezet tot discriminatie.

Uitspraken over het verbieden van de Koran kunnen wel discriminerend worden opgevat, maar omdat Wilders het verbod via democratische weg wil bewerkstelligen is er geen sprake van aanzetten tot discriminatie zoals in de wet bedoeld , aldus het openbaar ministerie.

Eerder raakte al bekend dat het openbaar ministerie ook niet vindt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. De politicus lijkt dus op weg om te worden vrijgesproken van alle drie de aanklachten die tegen hem werden geformuleerd.

'Zal waarheid blijven spreken'

Wilders toonde zich vrijdag zeer tevreden dat het openbaar ministerie tot de conclusie is gekomen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd met zijn uitspraken.

De PVV-leider wees erop dat het al de tweede keer is dat het openbaar minsterie dat zegt. De eerste keer was toen het besliste om Wilders niet te vervolgen, maar het werd daar uiteindelijk toe gedwongen door het gerechtshof in Amsterdam.

'Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken', zo zei Wilders na afloop van de zitting in het Amsterdamse gerechtsgebouw.

Volgende week pleit de advocaat van Wilders. De rechtbank doet niet voor 5 november uitspraak, aldus het Nederlandse persbureau ANP.

Het Nederlands openbaar ministerie meent dat Geert Wilders moet worden vrijgesproken van het aanzetten tot haat en van discriminatie. Dat heeft het vrijdagmiddag gesteld voor de rechtbank in Amsterdam, waar de PVV-leider terecht staat voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie. Het openbaar ministerie komt tot het besluit dat Wilders bij de uitspraken waarvoor hij terechtstaat wegens aanzetten tot haat moslims niet dusdanig in diskrediet brengt dat andere groepen tegen hen in actie komen.Ook meent het openbaar ministerie dat Wilders met een citaat waarin de Koran wordt vergeleken met het boek 'Mein Kampf' van Hitler niet heeft aangezet tot discriminatie. Uitspraken over het verbieden van de Koran kunnen wel discriminerend worden opgevat, maar omdat Wilders het verbod via democratische weg wil bewerkstelligen is er geen sprake van aanzetten tot discriminatie zoals in de wet bedoeld , aldus het openbaar ministerie.Eerder raakte al bekend dat het openbaar ministerie ook niet vindt dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging. De politicus lijkt dus op weg om te worden vrijgesproken van alle drie de aanklachten die tegen hem werden geformuleerd.'Zal waarheid blijven spreken'Wilders toonde zich vrijdag zeer tevreden dat het openbaar ministerie tot de conclusie is gekomen dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd met zijn uitspraken. De PVV-leider wees erop dat het al de tweede keer is dat het openbaar minsterie dat zegt. De eerste keer was toen het besliste om Wilders niet te vervolgen, maar het werd daar uiteindelijk toe gedwongen door het gerechtshof in Amsterdam.'Ik beledig niet, ik zet niet aan tot haat, ik discrimineer niet. Het enige wat ik doe en zal blijven doen, is de waarheid spreken', zo zei Wilders na afloop van de zitting in het Amsterdamse gerechtsgebouw. Volgende week pleit de advocaat van Wilders. De rechtbank doet niet voor 5 november uitspraak, aldus het Nederlandse persbureau ANP.