'Hij is overleden', zo bevestigde minister van Justitie Ahmed al-Zind het heengaan van Egyptisch openbaar aanklager Hisham Barakat aan persagentschap AFP.

Een auto met explosieven reed in op het konvooi van Barakat toen die zijn woning in de hoofdstad Caïro verliet. De bom vernietigde verschillende auto's en vernielde winkelramen in het district Heliopolis. 'Er was plots een enorme knal', zei een gewonde bodyguard tegen een AFP-journalist. 'Overal vloog er glas in het rond. Het leek wel een aardbeving.' Enkele uren later overleed de procureur in het ziekenhuis.

Trouw aan IS

Barakat is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Egyptische overheid die gedood werd sinds de rebellie van jihadisten begon na de omverwerping door het leger van islamistisch president Mohamed Morsi in 2013.

Eind 2013 trachtten militanten van Ansar Beit al-Maqdis,dat gevestigd is op de Sinaï en later trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS), nog de toenmalige Binnenlandminister om te brengen bij een zelfmoordaanslag.

Afgelopen mei werden twee rechters in die regio doodgeschoten. Zondag pas werd volgens AFP een video vrijgegeven die de moord in El-Arish toont.

'Wij zullen wraak nemen'

De terreurbeweging had dan ook in mei opgeroepen tot aanslagen tegen het gerecht via een online gepubliceerd audiobericht. Dat volgende op de veroordeling door de Egyptische staat van wat zes militanten moeten zijn geweest. Zij werden opgehangen.

'Bij god, we zullen wraak nemen voor onze broeders en anderen zoals hen door ons te richten tegen wie hen veroordeelde en wie dat oordeel uitvoerde', klonk het volgens Agence France-Presse in de oproep.

Barakat verwees duizenden islamisten door naar het gerecht na de omverwerping van Morsi en diens Moslimbroederschap. Honderden van hen werden ter dood veroordeeld, onder wie Morsi zelf. De verantwoordelijkheid voor de aanslag tegen de openbaar aanklager werd volgens NOS opgeëist door de vrij onbekende beweging Giza Volksverzet.

Klap voor Sisi

De dood van Barakat zou een zware klap zijn voor president Abdel Fattah al-Sisi, de voormalige legerleider die het regime-Morsi beëindigde, de verkiezingen won en zwoer alle islamistische militanten weg te vegen, aldus AFP.

Sisi's regering heeft de Moslimbroederschap van Morsi van het geweld in het land beschuldigd en gezworen de groep, die ooit de grootste politieke beweging in Egypte was, te bannen.

Morgen 30 juni is het twee jaar geleden dat de massale protestacties uitbraken tegen het regime van Morsi. Enkele dagen daarop werd hij door het leger onder leiding van Sisi afgezet. (WB)

'Hij is overleden', zo bevestigde minister van Justitie Ahmed al-Zind het heengaan van Egyptisch openbaar aanklager Hisham Barakat aan persagentschap AFP.Een auto met explosieven reed in op het konvooi van Barakat toen die zijn woning in de hoofdstad Caïro verliet. De bom vernietigde verschillende auto's en vernielde winkelramen in het district Heliopolis. 'Er was plots een enorme knal', zei een gewonde bodyguard tegen een AFP-journalist. 'Overal vloog er glas in het rond. Het leek wel een aardbeving.' Enkele uren later overleed de procureur in het ziekenhuis.Barakat is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Egyptische overheid die gedood werd sinds de rebellie van jihadisten begon na de omverwerping door het leger van islamistisch president Mohamed Morsi in 2013. Eind 2013 trachtten militanten van Ansar Beit al-Maqdis,dat gevestigd is op de Sinaï en later trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS), nog de toenmalige Binnenlandminister om te brengen bij een zelfmoordaanslag.Afgelopen mei werden twee rechters in die regio doodgeschoten. Zondag pas werd volgens AFP een video vrijgegeven die de moord in El-Arish toont.De terreurbeweging had dan ook in mei opgeroepen tot aanslagen tegen het gerecht via een online gepubliceerd audiobericht. Dat volgende op de veroordeling door de Egyptische staat van wat zes militanten moeten zijn geweest. Zij werden opgehangen.'Bij god, we zullen wraak nemen voor onze broeders en anderen zoals hen door ons te richten tegen wie hen veroordeelde en wie dat oordeel uitvoerde', klonk het volgens Agence France-Presse in de oproep.Barakat verwees duizenden islamisten door naar het gerecht na de omverwerping van Morsi en diens Moslimbroederschap. Honderden van hen werden ter dood veroordeeld, onder wie Morsi zelf. De verantwoordelijkheid voor de aanslag tegen de openbaar aanklager werd volgens NOS opgeëist door de vrij onbekende beweging Giza Volksverzet.De dood van Barakat zou een zware klap zijn voor president Abdel Fattah al-Sisi, de voormalige legerleider die het regime-Morsi beëindigde, de verkiezingen won en zwoer alle islamistische militanten weg te vegen, aldus AFP.Sisi's regering heeft de Moslimbroederschap van Morsi van het geweld in het land beschuldigd en gezworen de groep, die ooit de grootste politieke beweging in Egypte was, te bannen.Morgen 30 juni is het twee jaar geleden dat de massale protestacties uitbraken tegen het regime van Morsi. Enkele dagen daarop werd hij door het leger onder leiding van Sisi afgezet. (WB)