Oostenrijkse premier: ‘Gepensioneerde kolonel spioneerde voor Russen’

© Reuters

Een ondertussen gepensioneerde kolonel van het Oostenrijkse leger heeft ongeveer twintig jaar lang voor Rusland gespioneerd. Dat hebben bondskanselier Sebastian Kurz en minister van Defensie Mario Kunasek gezegd.

‘Wij eisen transparantie van Rusland’, aldus Kurz.

De kolonel ging vijf jaar geleden met pensioen. Hij zou vanaf de jaren negentig tot en met vorig jaar samengewerkt hebben met een Russische inlichtingendienst. Volgens de krant Kronen Zeitung streek hij voor zijn spionageactiviteiten minstens 300.000 euro op.

‘Russische spionage in Europa is onacceptabel’, zegt Kurz. ‘Dit verbetert de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet’.

De Oostenrijkse bondskanselier eist ’transparantie’ van Rusland. De zaakgelastigde van de ambassade in Wenen is door het ministerie van Buitenlandse Zaken al op het matje geroepen, klinkt het.

Buitenlandminister Karin Kneissl heeft haar geplande bezoek aan Rusland op 2 en 3 december afgelast. De Oostenrijkse regering gaat nu het onderzoek afwachten, alvorens volgende stappen te bespreken met de andere leden van de EU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content