"De Europese Unie moet een voorbeeld nemen aan aspecten van het Australische model voor het beheer van de migratiestromen", zo zegt de conservatieve minister in een interview met de krant Die Presse die zondag verschijnt.

Naar Australisch voorbeeld

De Australische marine drijft illegale boten systematisch terug. Degenen die erin slagen de Australische kusten te bereiken worden in de periode dat hun asielaanvraag wordt onderzocht naar grote detentiekampen gebracht, zoals dat op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea, op het eiland Nauru in Micronesië of op het Kersteiland in de Indische Oceaan.

"Het Australische model is natuurlijk niet volledig reproduceerbaar maar de principes zijn ook toepasbaar op Europa", zegt de minister, die zegt sceptisch te zijn over de toekomst van het akkoord met Turkije dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet indijken.

Woede mensenrechtenorganisaties

Volgens Kurz kan het onderbrengen van vluchtelingen op eilanden asielzoekers in de toekomst ontraden naar Europa te komen. Sinds de Australische regering deze politiek invoerde, komen er geen vluchtelingenboten meer naar de Australische kusten. Het land haalt zich met zijn politiek de woede op de hals van mensenrechtenorganisaties.

Oostenrijk, dat bestuurd wordt door een coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven, ving op het hoogtepunt van de migratiestroom in 2015 ongeveer 90.000 asielzoekers op, die Europa bereikten via de Griekse kust. Sindsdien heeft de regering de asielvoorwaarden verstrengd, en nam ze het initiatief om een einde te maken aan de doorstroom van migranten naar het noorden van Europa via de Balkanlanden. (Belga/NS)

"De Europese Unie moet een voorbeeld nemen aan aspecten van het Australische model voor het beheer van de migratiestromen", zo zegt de conservatieve minister in een interview met de krant Die Presse die zondag verschijnt. De Australische marine drijft illegale boten systematisch terug. Degenen die erin slagen de Australische kusten te bereiken worden in de periode dat hun asielaanvraag wordt onderzocht naar grote detentiekampen gebracht, zoals dat op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea, op het eiland Nauru in Micronesië of op het Kersteiland in de Indische Oceaan. "Het Australische model is natuurlijk niet volledig reproduceerbaar maar de principes zijn ook toepasbaar op Europa", zegt de minister, die zegt sceptisch te zijn over de toekomst van het akkoord met Turkije dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet indijken. Volgens Kurz kan het onderbrengen van vluchtelingen op eilanden asielzoekers in de toekomst ontraden naar Europa te komen. Sinds de Australische regering deze politiek invoerde, komen er geen vluchtelingenboten meer naar de Australische kusten. Het land haalt zich met zijn politiek de woede op de hals van mensenrechtenorganisaties. Oostenrijk, dat bestuurd wordt door een coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven, ving op het hoogtepunt van de migratiestroom in 2015 ongeveer 90.000 asielzoekers op, die Europa bereikten via de Griekse kust. Sindsdien heeft de regering de asielvoorwaarden verstrengd, en nam ze het initiatief om een einde te maken aan de doorstroom van migranten naar het noorden van Europa via de Balkanlanden. (Belga/NS)