De jihadist opende maandag het vuur in Wenen en doodde daarbij vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen. De politie schoot de dader dood. Terreurgroep IS eiste de aanslag op.

Raab en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (beiden ÖVP) kondigden vrijdag de sluiting van de moskee en de vereniging aan na een crisisbijeenkomst met de voorzitter van de islamitische geloofsgemeenschap Ümit Vural.

In de dagen na de terreuraanval in Wenen werden zestien mensen gearresteerd. Vier van hen zijn eerder veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot eergerelateerde moord. Vrijdag zei de Weense openbaar aanklager dat zes van hen zijn vrijgelaten.

In Zwitserland zijn ook twee verdachten aangehouden. Zij maakten volgens de Zwitserse justitie al deel uit van strafzaken wegens terroristische misdrijven.

De aanslagpleger zelf was vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten. De Oostenrijkse regering erkende dat er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de dodelijke terreuraanslag in Wenen. Buurland Slovakije had gewaarschuwd dat de dader munitie probeerde te kopen. Het hoofd van de instantie die verantwoordelijk is voor antiterreuroperaties in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is geschorst. De maatregel is in afwachting van het onderzoek naar de dodelijke jihadistische aanslag in de stad, zei de politie vrijdag.

De jihadist opende maandag het vuur in Wenen en doodde daarbij vier mensen en verwondde meer dan twintig anderen. De politie schoot de dader dood. Terreurgroep IS eiste de aanslag op. Raab en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (beiden ÖVP) kondigden vrijdag de sluiting van de moskee en de vereniging aan na een crisisbijeenkomst met de voorzitter van de islamitische geloofsgemeenschap Ümit Vural. In de dagen na de terreuraanval in Wenen werden zestien mensen gearresteerd. Vier van hen zijn eerder veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot eergerelateerde moord. Vrijdag zei de Weense openbaar aanklager dat zes van hen zijn vrijgelaten. In Zwitserland zijn ook twee verdachten aangehouden. Zij maakten volgens de Zwitserse justitie al deel uit van strafzaken wegens terroristische misdrijven. De aanslagpleger zelf was vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten. De Oostenrijkse regering erkende dat er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de dodelijke terreuraanslag in Wenen. Buurland Slovakije had gewaarschuwd dat de dader munitie probeerde te kopen. Het hoofd van de instantie die verantwoordelijk is voor antiterreuroperaties in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is geschorst. De maatregel is in afwachting van het onderzoek naar de dodelijke jihadistische aanslag in de stad, zei de politie vrijdag.