Oostenrijk krijgt nipt geen extreemrechtse president: Alexander van der Bellen wint

Norbert Hofer en Alexander van der Bellen © Belga

In Oostenrijk is na een nek-aan-nek-race Norbert Hofer (extreemrechts) verloren tegen Alexander van der Bellen (onafhankelijk). De groene kandidaat wordt met 50,1 procent de nieuwe Oostenrijkse president.

Verschillende media, waaronder de Britse openbare omroep BBC, gewagen van een nipte overwinning voor Alexander van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die nog voorzitter is geweest van de groene partij. Hij haalt 50,1 procent, meldt VRT. Zijn tegenstrever Norbert Hofer van het extreemrechtse FPÖ won de eerste ronde. Hofer gaf zijn nederlaag al toe op Facebook.

Het was tot maandag wachten op de resultaten van de zondag gehouden verkiezingen omdat de poststemmen nog moesten geteld worden. Dat gebeurde pas vandaag. Van de 6,4 miljoen kiesgerechtigden hebben er 744.000 per brief gestemd.

De resultaten liggen sowieso erg dicht naast elkaar. In Oostenrijkse media wordt melding gemaakt van zo’n 51 procent voor Alexander van der Bellen, tegen rond de 49 procent voor Hofer.

Poststemmen nekken wellicht Hofer

Verkiezingsdeskundigen voorspelden die flinterdunne voorsprong voor de door de Groenen ondersteunde kandidaat Alexander Van der Bellen. Zo gaat het politiek onderzoeksinstituut Sora ervan uit dat de 72-jarige professor Economie met zowat 3.000 stemmen meer wint.

Na telling van de in de stemlokalen afgegeven stembiljetten lag kandidaat Norbert Hofer van de extreemrechtse FPO voor met 51,9 procent van de stemmen. De verkiezingsexperten gingen bij hun berekeningen ervan uit dat Van der Bellen 60,8 procent van de briefstemmers op zijn hand krijgt.

Steden redden van der Bellen

Een eventuele zege heeft hij in wezen te danken aan de kiezers in de steden. In Wenen alleen al kreeg hij 61,1 procent van het electoraat in de stembureaus achter zich. In acht van de negen hoofdsteden van de Länder lag de vroegere leider van de Groenen voor op Hofer.

dadelijk meer

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Dadelijk meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content