Oostenrijk bouwt omheining van 3,7 kilometer aan grens met Slovenië

Prikkeldraad op de grens tussen Slovenië en Kroatië © Belga/AFP

De Oostenrijkse regering heeft vrijdag aangekondigd dat het een 3,7 kilometer lange beveiliging zal plaatsen direct aan zijn grens met Slovenië. Ook Noorwegen neemt maatregelen om de instroom van vluchtelingen beter te kunnen controleren.

Het hele concept van de omheining werd met Slovenië overlegd. Slovenië zal langs zijn grenskant voor een afgebakende veiligheidscorridor zorgen en zijn patrouilles opvoeren.

“Het gaat om een eenvoudige afscherming om duidelijk de grens te markeren en niet om een afsluiting”, verklaarde de sociaaldemocratische Kanselarijminister Josef Ostermayer (SPÖ) vrijdag in Wenen. Minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner verklaarde dat de EU op de hoogte is gebracht van de maatregel, de eerste afsluiting tussen twee landen van de Schengenzone voor vrij verkeer.

Het hek van 2,2 meter hoog is conform Schengen, aldus Mikl-Leitner, lid van de conservatieve partij ÖVP, die als eerste had gezegd dat Oostenrijk de intentie had om zijn grenzen beter te bewaken door een afscherming. De werken beginnen over twee weken aan de grenspost Spielfeld.

Doeltreffendheid

De grens tussen Oostenrijk en Slovenië is ongeveer 300 kilometer lang. In de omgeving van Spielfeld worden nu al voorbereidingswerken uitgevoerd voor een 25 kilometer lang hekwerk, zei Mikl-Leitner. In een tweede fase kan die afrastering binnen de 48 uur opgesteld worden. Of het daartoe komt, is afhankelijk van de doeltreffendheid van de maatregelen langs Sloveense kant.

Slovenië heeft toegezegd dat het de route naar Spielfeld op eigen grondgebied beter zal controleren. Via Spielfeld komen dagelijks tussen de 6.000 tot 8.000 vluchtelingen naar Oostenrijk. Volgens Mikl-Leitner zijn sinds september in totaal rond de 450.000 asielzoekers naar Oostenrijk gekomen. De meesten van hen hebben Duitsland als eindbestemming.

Noorwegen

Ook Noorwegen neemt maatregelen om de grenzen beter te controleren. De regering wil de vreemdelingenwet zo veranderen, dat asielzoekers zonder behoefte tot bescherming al aan de grens kunnen afgewezen worden. Premier Erna Solberg en Justitieminister Anders Anundsen stelden vrijdag een pakket maatregelen voor, dat volgende week al door het parlement kan goedgekeurd worden.

“Slechts weinigen, die langs de Noors-Russische grens in Storskog arriveren, komen daadwerkelijk uit landen in burgeroorlog”, zei Solberg. Velen onder hen hebben al een verblijfsvergunning in Rusland en moeten nu bij voorkeur al aan de slagboom afgewezen worden. “Principieel zijn we er tegen dat Rusland mensen zonder Schengenvisum de grens laten oversteken”, maakte Solberg duidelijk.

Storskog bij Kirkenes in het noorden van Noorwegen is de enige grensovergang met Rusland. Sinds maandag zijn daar 372 vluchtelingen gepasseerd, met de fiets, want de Russische wet verbiedt het hen de grens te voet over te steken. Omdat de fietsen niet rijklaar zijn, werden langs Noorse kant al 3.500 tweewielers tot schroot herleid. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content