Petro Porosjenko, die volgens voorlopige resultaten de Oekraïense presidentsverkiezingen heeft gewonnen, zal het oosten van het land niet laten veranderen "in Somalië". Dat oosten is ten prooi gevallen aan een gewapende opstand. Porosjenko is niet van plan de "antiterreuroperatie", die de interim-regering in Kiev er had opgezet, stop te zetten.

"Zij die weigeren de wapens neer te leggen, zijn terroristen en wij onderhandelen niet met terroristen", aldus Porosjenko op een persconferentie. "Ze hebben lak aan federalisering, aan de Russische taal, hun doel is om Donbas (het Donetsbekken) in Somalië om te vormen", een land dat sinds 1991 door burgeroorlog is verscheurd.

"Ik laat niemand dit doen op het grondgebied van onze staat. Ik hoop dat Rusland mijn benadering zal steunen", zei hij nog.

Porosjenko wint volgens voorlopige resultaten met bijna 54 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet meer nodig zal zijn. Porosjenko zei nog dat hij de operatie in het oosten wil voortzetten, maar in een andere vorm. "Het moet korter en efficiënter", beklemtoonde hij. "De eenheden moeten beter uitgerust zijn." Hij beloofde de Oekraïense soldaten nog een betere soldij en verzekering. In een teken van compromisbereidheid zei hij wel "ieder referendum" in het oosten te aanvaarden, zodra de orde er hersteld is. Hij beloofde in dialoog te gaan met de gebieden in handen van de separatisten, en beklemtoonde dat er geen oplossing zal zijn zonder Moskou.

Rusland bereid tot dialoog

En ook Rusland is bereid tot dialoog. Dat liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov weten. "Wij zijn bereid tot een pragmatische dialoog, op voet van gelijkheid, gebaseerd op het respect voor alle akkoorden." Lavrov riep om op de antiterreuroperatie te beëindigen wat Porosjenko alvast niet van plan lijkt.

Viktor Janoekovitsj, die Kiev ontvluchtte tijdens de protesten tegen zijn bewind en afgezet werd, zei de uitslag van de verkiezingen te respecteren. Volgens voorlopige resultaten haalt miljardair Petro Porosjenko een meerderheid van bijna 54 procent van de stemmen.

Ontploffing luchthaven Donetsk

Een dag na de verkiezingen hebben Pro-Russische separatisten het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Donetsk bezet en de toegang tot de luchthaven geblokkeer. Bij een ontploffing zijn schoten gehoord. Boven de startbaan was bovendien rook te zien. Dat zei een woordvoerder van de plaatselijke militie aan het Russische persagentschap Itar-Tass.

Volgens de woordvoerder was eerst intensief geweervuur te horen in het gebied, vermoedelijk van vuurwapens met een groot kaliber. In het luchtruim waren twee gevechtsvliegtuigen gespot. Drie helikopters vlogen in de richting van de luchthaven. Eerder zei een bron in de volksmilitie dat vertegenwoordigers van de zelfverklaarde "Volksrepubliek van Donetsk" in het luchthavengebouw onderhandelingen voerden over de terugtrekking van de Oekraïense soldaten die de startbaan onder controle houden. (Belga/AVE)

Petro Porosjenko, die volgens voorlopige resultaten de Oekraïense presidentsverkiezingen heeft gewonnen, zal het oosten van het land niet laten veranderen "in Somalië". Dat oosten is ten prooi gevallen aan een gewapende opstand. Porosjenko is niet van plan de "antiterreuroperatie", die de interim-regering in Kiev er had opgezet, stop te zetten."Zij die weigeren de wapens neer te leggen, zijn terroristen en wij onderhandelen niet met terroristen", aldus Porosjenko op een persconferentie. "Ze hebben lak aan federalisering, aan de Russische taal, hun doel is om Donbas (het Donetsbekken) in Somalië om te vormen", een land dat sinds 1991 door burgeroorlog is verscheurd. "Ik laat niemand dit doen op het grondgebied van onze staat. Ik hoop dat Rusland mijn benadering zal steunen", zei hij nog. Porosjenko wint volgens voorlopige resultaten met bijna 54 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet meer nodig zal zijn. Porosjenko zei nog dat hij de operatie in het oosten wil voortzetten, maar in een andere vorm. "Het moet korter en efficiënter", beklemtoonde hij. "De eenheden moeten beter uitgerust zijn." Hij beloofde de Oekraïense soldaten nog een betere soldij en verzekering. In een teken van compromisbereidheid zei hij wel "ieder referendum" in het oosten te aanvaarden, zodra de orde er hersteld is. Hij beloofde in dialoog te gaan met de gebieden in handen van de separatisten, en beklemtoonde dat er geen oplossing zal zijn zonder Moskou. Rusland bereid tot dialoog En ook Rusland is bereid tot dialoog. Dat liet de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov weten. "Wij zijn bereid tot een pragmatische dialoog, op voet van gelijkheid, gebaseerd op het respect voor alle akkoorden." Lavrov riep om op de antiterreuroperatie te beëindigen wat Porosjenko alvast niet van plan lijkt. Viktor Janoekovitsj, die Kiev ontvluchtte tijdens de protesten tegen zijn bewind en afgezet werd, zei de uitslag van de verkiezingen te respecteren. Volgens voorlopige resultaten haalt miljardair Petro Porosjenko een meerderheid van bijna 54 procent van de stemmen. Ontploffing luchthaven Donetsk Een dag na de verkiezingen hebben Pro-Russische separatisten het vliegveld van de Oost-Oekraïense stad Donetsk bezet en de toegang tot de luchthaven geblokkeer. Bij een ontploffing zijn schoten gehoord. Boven de startbaan was bovendien rook te zien. Dat zei een woordvoerder van de plaatselijke militie aan het Russische persagentschap Itar-Tass.Volgens de woordvoerder was eerst intensief geweervuur te horen in het gebied, vermoedelijk van vuurwapens met een groot kaliber. In het luchtruim waren twee gevechtsvliegtuigen gespot. Drie helikopters vlogen in de richting van de luchthaven. Eerder zei een bron in de volksmilitie dat vertegenwoordigers van de zelfverklaarde "Volksrepubliek van Donetsk" in het luchthavengebouw onderhandelingen voerden over de terugtrekking van de Oekraïense soldaten die de startbaan onder controle houden. (Belga/AVE)