Oost-Oekraïne: ‘Staakt-het-vuren is in groot gevaar’

Oekraïne © Reuters

Het dodental in Oost-Oekraïne blijft oplopen. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is het staakt-het-vuren, dat om middernacht plaatselijke tijd moet ingaan, in ‘groot gevaar’.

In Oost-Oekraïne zijn afgelopen 24 uur door het geweld nog 28 doden gevallen. De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwt intussen dat het staakt-het-vuren, dat om middernacht plaatselijke tijd moet ingaan, in ‘groot gevaar’is.

Porosjenko maakte van een bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orban gebruik om hard uit te halen naar de Russischtalige separatisten, die hij ervan beschuldigde ‘de akkoorden van Minsk’ aan te vallen. ‘Na de akkoorden van Minsk zijn de aanvallen van Rusland jammer genoeg aanzienlijk toegenomen’, aldus de Oekraïense president. ‘De akkoorden van Minsk zijn in groot gevaar.

Meervoudige raketwerpers

De president verwees daarbij naar de aanvallen met meervoudige raketwerpers van het type Grad, die werden uitgevoerd op de stad Artemivsk. Daarbij kwamen vrijdag drie burgers om het leven.

Volgens Kiev proberen de separatisten voor het ingaan van het bestand nog zoveel mogelijk terrein te winnen. De viceminister van Defensie Petro Mekhed stelt dat de rebellen nog voor middernacht (23 uur Belgische tijd) Debaltseve en de havenstad Marioepol willen veroveren.

Schuld bij ander

Ook in andere plaatsen in het oosten van Oekraïne werd nog zwaar gevochten. In totaal heeft het geweld het leven gekost aan minstens zestien burgers en twaalf militairen, blijkt uit cijfers van zowel het Oekraïense leger als de separatisten. Beide partijen schuiven zoals gewoonlijk de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers op elkaar af.

De Contactgroep voor Oekraïne, bestaande uit gezanten van Oekraïne, Rusland en van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), had donderdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk met de separatistische rebellen uit het oosten van Oekraïne een stappenplan voor vrede ondertekend. Er werden onder meer afspraken gemaakt over een wapenstilstand. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content