Oorlogsmisdadiger 'neemt gif in' in de rechtbank en overlijdt

De lezing van de vonnisssen voor het Joegoslavië-Trbunaal in Den Haag tegen zes Bosnische Kroaten werd woensdagvoormiddag na een incident onderbroken.

Slobodan Praljak © Belga Image

Een van de beklaagden, Slobodan Praljak (72), protesteerde fel tegen zijn veroordeling tot twintig jaar cel en slikte een vloeistof in. Volgens zijn advocate had haar cliënt 'gif ingenomen'. Daarop onderbrak de voorzitter van het hof de zitting.

Praljak is inmiddels overleden in het ziekenhuis, melden de openbare Kroatische tv-zender HRT en het nieuwsagentschap Hina.

Flesje

De beklaagde had na zijn veroordeling in geroepen: 'Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger. Ik verwerp uw vonnis'. Vervolgens dronk hij uit een klein donker flesje een vloeibare substantie. Het publiek kon niet zien of de beklaagde ineen was gezakt. Rechters en advocaten reageerden geschokt.

Wat de man geslikt heeft en hoe het flesje in de rechtszaal binnen kwam, is nog niet duidelijk. De gerechtelijke diensten in Nederland hebben een onderzoek geopend.

Oorlogsmisdaden

Tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995) was Praljak de militaire commandant van de Bosnische Kroaten. Samen met vijf andere mannen van de voormalige leiding van de Bosnische Kroaten was hij wegens zware oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992 tot 1995) aangeklaagd.

Praljak werd in 2013 in eerste aanleg tot 20 jaar gevangenis veroordeeld. Deze strafmaat werd in beroep door de rechters woensdag bekrachtigd. Het Joegoslavië-Tribunaal had eerder in de beroepsprocedure de hoge gevangenisstraffen tegen twee andere ex-leiders van de Bosnische Kroaten bekrachtigd.

Hoofdbeklaagde Jadranko Prlic (58), voormalig regeringsleider van de destijds zelf uitgeroepen Kroatische Republiek Herceg-Bosna, werd opnieuw tot 25 jaar gevangenis veroordeeld. Bruno Stojic, de vroegere chef van Defensie, werd net zoals Praljak, tot 20 jaar cel veroordeeld.

Laatste zittingen

Het gaat om de laatste vonnissen van het VN-Tribunaal dat na 24 jaar tegen het eind van het jaar zijn werkzaamheden afsluit. Een van de beklaagden was niet op de lezing van de vonnissen verschenen, omdat hij zijn straf al had uitgeboet. Het Hof bekrachtigde ook de medeplichtigheid van de toenmalige Kroatische president Franjo Tudjman aan oorlogsmisdaden.

De beklaagden zijn schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, oordeelden de rechters. Duizenden moslims werden in de Bosnische Burgeroolog tussen 1992 en 1995 het slachtoffer van moord, verkrachting, verdrijving en terreur.

Lees meer...