Sommige optimisten hopen dat gerichte bombardementen van het Amerikaanse leger de aanzet kunnen zijn om het diplomatieke spoor te activeren. Maar volgens Paul Salem, directeur van het Carnegie Middle East Center, zijn de strijdende partijen in Syrië niet rijp voor vrede.

'VN-gezant Lahkdar Brahimi kan misschien wel in de herfst of de winter een grote Syrië-conferentie opzetten, die oplossingen zoekt voor de humanitaire problemen en ervoor zorgt dat de internationale partners met elkaar blijven praten. Maar voor een echte vredesconferentie die voor een machtsdeling zorgt, is het te vroeg. Omdat de oppositie verdeeld is, en wordt gedomineerd door jihadisten. De VS willen Assad momenteel helemaal niet uitschakelen, want als het regime nu valt, versterkt dat radicalen zoals Al-Qaeda en Al-Nusra. Dat willen Washington en hun bondgenoten in de regio helemaal niet.'

Ook Coolsaet gelooft niet in een conferentie die voor een vredesakkoord zorgt. 'Er zijn uiteindelijk maar twee mogelijkheden om een burgeroorlog te beëindigen. Of je valt binnen met een internationale coalitie en maakt er een einde aan, maar dat willen de VS niet. Of je wacht tot de strijdende partijen moegestreden zijn, en hun internationale bondgenoten beseffen dat ze beter om de tafel kunnen gaan zitten. Zover zijn ze in Syrië nog lang niet, en Obama's raketaanval zou daar geen verschil in maken. Ik verwacht een lange burgeroorlog, zoals die in Libanon, die vijftien jaar heeft geduurd. Dat is een wrange voorspelling, maar een realistische.'

Thomas Verbeke

Het volledige dossier over Syrië leest u deze week in Knack. Daarin ook een interview met de Vlaamse pater Daniël Maes, die drie jaar geleden de abdij van Postel inruilde voor het klooster Mar Yakub in Syrië en nu van daaruit zijn sympathie betuigt voor het Syrische regime.

Sommige optimisten hopen dat gerichte bombardementen van het Amerikaanse leger de aanzet kunnen zijn om het diplomatieke spoor te activeren. Maar volgens Paul Salem, directeur van het Carnegie Middle East Center, zijn de strijdende partijen in Syrië niet rijp voor vrede. 'VN-gezant Lahkdar Brahimi kan misschien wel in de herfst of de winter een grote Syrië-conferentie opzetten, die oplossingen zoekt voor de humanitaire problemen en ervoor zorgt dat de internationale partners met elkaar blijven praten. Maar voor een echte vredesconferentie die voor een machtsdeling zorgt, is het te vroeg. Omdat de oppositie verdeeld is, en wordt gedomineerd door jihadisten. De VS willen Assad momenteel helemaal niet uitschakelen, want als het regime nu valt, versterkt dat radicalen zoals Al-Qaeda en Al-Nusra. Dat willen Washington en hun bondgenoten in de regio helemaal niet.'Ook Coolsaet gelooft niet in een conferentie die voor een vredesakkoord zorgt. 'Er zijn uiteindelijk maar twee mogelijkheden om een burgeroorlog te beëindigen. Of je valt binnen met een internationale coalitie en maakt er een einde aan, maar dat willen de VS niet. Of je wacht tot de strijdende partijen moegestreden zijn, en hun internationale bondgenoten beseffen dat ze beter om de tafel kunnen gaan zitten. Zover zijn ze in Syrië nog lang niet, en Obama's raketaanval zou daar geen verschil in maken. Ik verwacht een lange burgeroorlog, zoals die in Libanon, die vijftien jaar heeft geduurd. Dat is een wrange voorspelling, maar een realistische.'Thomas VerbekeHet volledige dossier over Syrië leest u deze week in Knack. Daarin ook een interview met de Vlaamse pater Daniël Maes, die drie jaar geleden de abdij van Postel inruilde voor het klooster Mar Yakub in Syrië en nu van daaruit zijn sympathie betuigt voor het Syrische regime.