De crisis in Syrië heeft al meer dan 4 miljoen mensen het land uit gejaagd. In de laatste tien maanden nam het aantal met een miljoen toe tot 4.013.000, zo kondigde het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR aan.

Daarnaast zijn 7,6 miljoen Syriërs hun huizen ontvlucht, maar bevinden zij zich wel nog op Syrisch grondgebied. 'Het is een bevolking dat de steun van de wereld nodig heeft, maar in plaats daarvan leeft in erbarmelijke omstandigheden en dieper in armoede verzinkt', zei UNHCR-hoofd Antonio Guterres.

Een steeds groter aantal Syriërs in de regio moeten bedelen, hun kinderen aan het werk zetten of uithuwelijken om te overleven

Het VN-agentschap zei dat donorlanden niet genoeg doen om de belangrijkste landen in de omgeving van Syrië, die de meeste vluchtelingen opvangen, bij te staan. De budgetten, arbeidsmarkten en publieke diensten in die landen kunnen de instroom van Syrische vluchtelingen niet aan.

Een steeds groter aantal Syriërs in de regio moeten bedelen, hun kinderen aan het werk zetten of uithuwelijken om te overleven. Door gebrekkige fondsen kijken ze aan tegen minder voedselhulp, aldus nog UNHCR. 'Verslechterende omstandigheden drijven grotere aantallen naar Europa en verder, maar de overgrote meerderheid blijft in de regio', aldus nog Guterres.

Wie vangt hoeveel vluchtelingen op?

Turkije ving al 1,8 miljoen Syriërs op

Libanon 1,2 miljoen

Jordanië 630.000

Irak 250.000

Egypte 130.000

In andere Noord-Afrikaanse landen gaat het om 24.000 Syriërs.

Het cijfer van 4 miljoen dat UNHCR vrijgaf, neemt de 270.000 Syriërs die asiel aangevraagd hebben in Europese landen, niet in rekening.

Daarnaast zijn 7,6 miljoen Syriërs hun huizen ontvlucht, maar bevinden zij zich wel nog op Syrisch grondgebied. 'Het is een bevolking dat de steun van de wereld nodig heeft, maar in plaats daarvan leeft in erbarmelijke omstandigheden en dieper in armoede verzinkt', zei UNHCR-hoofd Antonio Guterres. Het VN-agentschap zei dat donorlanden niet genoeg doen om de belangrijkste landen in de omgeving van Syrië, die de meeste vluchtelingen opvangen, bij te staan. De budgetten, arbeidsmarkten en publieke diensten in die landen kunnen de instroom van Syrische vluchtelingen niet aan. Een steeds groter aantal Syriërs in de regio moeten bedelen, hun kinderen aan het werk zetten of uithuwelijken om te overleven. Door gebrekkige fondsen kijken ze aan tegen minder voedselhulp, aldus nog UNHCR. 'Verslechterende omstandigheden drijven grotere aantallen naar Europa en verder, maar de overgrote meerderheid blijft in de regio', aldus nog Guterres.