Ook Zwitserland verbiedt boerka: tot 9.200 euro boete bij overtreding

© /

In de Zwitserse regio Ticino zijn boerka’s voortaan verboden in alle publieke plaatsen zoals winkels en restaurants. Wie zich niet aan dat verbod houdt, kan een boete tot 9.200 euro krijgen.

Het lokale parlement van Ticino, in het zuiden van Zwitersland, stemde een wet die het dragen van een nikab, ofwel boerka, strafbaar maakt. Een sluier die het volledige gezicht bedekt is voortaan verboden in openbare plaatsen. Ook achter het stuur moeten moslimvrouwen ongesluierd zijn.

Volgens de Zwitserse nieuwssite The Local komt de wet er na de toegenomen waarschuwingen voor terrorisme in heel Europa. In 2013 hield de regio al een volksreferendum over het boerkaverbod. Toen stemden twee op de drie inwoners van het Italiaans sprekende kanton voor een totaalverbod.

Wie zich niet aan het verbod houdt krijgt een minimale boete van 92 euro, 100 Zwitserse Frank. Dat kan oplopen tot 9.200 euro, omgerekend 10.000 Zwitserse Frank.

Extra beveiliging

De regering van het kanton wilde aanvankelijk een wet invoeren die alle vormen van gezichtsbedekking verbiedt, waaronder maskers tijdens demonstraties en bivakmutsen. Maar de parlementsleden stemden enkel voor een verbod op islamitische sluiers. Op die manier wil men vermijden dat boerka’s op hetzelfde niveau als hooligans en gemaskerde demonstranten worden geplaatst.

Tijdens de parlementaire vergadering werden verschillende veiligheidsmaatregelen genomen uit voorzorg voor wraakacties. Zo werd er een metaaldetector geïnstalleerd om iedereen die het parlement binnenging te screenen.

Toeristen

Ook toeristen moeten zich aan de nieuwe regels houden. Ze zullen bij aankomst op de luchthaven worden geïnformeerd. Reizigers die vanuit Italië komen, zullen door douaniers worden verwittigd aan de grens. Vorig jaar reisden zo’n 40.000 bezoekers van het Midden-Oosten naar Ticino, dat stilaan populairder wordt bij het grote publiek. Of dat nu ook zo zal blijven is nog maar de vraag.

Frankrijk was het eerste land dat een boerkaverbod invoerde. Sinds 2010 kunnen vrouwen daar een boete tot 200 euro oplopen. Ook in België geldt een gelijkaardig verbod. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content