Ook woordvoerster en topadviseur van Trump gedagvaard

Coronavirus - Ook raadgever Witte Huis Stephen Miller test positief © belga

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt, heeft dinsdag opnieuw een hele reeks mensen gedagvaard. Onder hen de vroegere Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany en topadviseur van president Donald Trump, Stephen Miller.

De mensen die gedagvaard worden moeten getuigen voor de commissie en documenten voorleggen. In totaal werden woensdag nog eens tien vroegere medewerkers van Donald Trump gedagvaard.

Naast McEnany en Miller, gaat het ook onder meer om oud-vicestafchef van het Witte Huis Christopher Liddell en de vroegere nationaleveiligheidsadviseur van vicepresident Mike Pence.

De commissie wijst erop dat McEnany als woordvoerster talrijke publieke verklaringen heeft gedaan, ook over de vermeende verkiezingsfraude. Miller heeft dan weer samen met zijn team de speech geschreven die Trump net voor de bestorming gaf tijdens een rally in de buurt van het Capitool.

Maandag werden ook al zes mensen gedagvaard voor de commissie, onder wie vroegere campagnedirecteur van Trump, William Stepien. De commissie wil via de getuigenissen en documenten alle details te weten komen over de inspanningen van het Trump-kamp om de verkiezingsuitslag te saboteren. In totaal werden al meer dan 150 mensen ondervraagd in verband met de gebeurtenissen van 6 januari.

Een andere betrokkene, Trumps oud-adviseur Steve Bannon, heeft geweigerd voor de commissie te getuigen over zijn rol bij de aanval op het parlementscomplex. Hij weigert toe te lichten waarom hij voor de bestorming verklaarde dat de ‘hel gaat losbreken’ en beroept zich daarvoor op immuniteit die adviseurs van de president zouden hebben. Het Huis van Afgevaardigden oordeelde onlangs dat Bannon daarom moet worden vervolgd voor minachting van het parlement.

Aanhangers van Donald Trump bestormden op 6 januari het Capitool, waar in het Congres de verkiezingsresultaten gevalideerd werden. Trump heeft steeds volgehouden dat de Democraten de verkiezing van hem gestolen hebben. Tijdens de bestorming stierven vijf mensen, onder wie een politieagent. Tegen Trump werd een afzettingsprocedure gestart, maar hij werd door de Senaat – die door de Republikeinen werd gedomineerd – vrijgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content