Algemeen secretaris van 11.11.11 Bogdan Vandenberghe vraagt dat de internationale gemeenschap de multilaterale schuld van Congo en Haïti kwijtscheldt. Volgens Vandenberghe wegen de schulden erg zwaar op de overheidsbudgetten waardoor veel minder geld naar de wederopbouw kan gaan.

Dinsdag kondigde de Belgische regering de kwijtschelding aan van 90 procent van de commerciële schuld die Congo bij ons land aanging voor 1983. Dat komt neer op een bedrag van 1,31 miljard dollar.

Vandenberghe reageert tevreden: "Die schulden werden destijds gemaakt door president Mobutu van wie we weten dat hij overheidsgeld misbruikte. Ook de toenmalige kredietgevers dragen een verantwoordelijkheid."

Toch blijft Vandenberghe kritisch: "Voor de gewone Congolees betekent dit eigenlijk niets. De schuld die nu wordt kwijtgescholden is enkel bilateraal en stelt nu veel minder voor dan in 1983. De wurggreep is vandaag slechts een beetje gelost. 11.11.11. vraagt dat de internationale gemeenschap ook de multilaterale schulden kwijtscheldt. Dat zou een bedrag van meer dan 6 miljard dollar zijn en we verwachten dat dit in juni ook zal gebeuren."

11.11.11 wil ook dat het Internationaal Muntfonds (IMF) het geteisterde Haïti van zijn schulden verlost. "Als je schulden moet afbetalen, kun je die niet gebruiken voor de wederopbouw", zegt Vandenberghe.

Volgens hem is er echter in de wandelgangen van het IMF een heel ander geluid te horen: "Met het oog op de toekomst zouden zij geen precedent willen creëren. Toch eisen wij dat het IMF er werk van maakt want het is absoluut noodzakelijk voor de wederopbouw van het land."

(Tanguy Laudelout)

Algemeen secretaris van 11.11.11 Bogdan Vandenberghe vraagt dat de internationale gemeenschap de multilaterale schuld van Congo en Haïti kwijtscheldt. Volgens Vandenberghe wegen de schulden erg zwaar op de overheidsbudgetten waardoor veel minder geld naar de wederopbouw kan gaan. Dinsdag kondigde de Belgische regering de kwijtschelding aan van 90 procent van de commerciële schuld die Congo bij ons land aanging voor 1983. Dat komt neer op een bedrag van 1,31 miljard dollar. Vandenberghe reageert tevreden: "Die schulden werden destijds gemaakt door president Mobutu van wie we weten dat hij overheidsgeld misbruikte. Ook de toenmalige kredietgevers dragen een verantwoordelijkheid." Toch blijft Vandenberghe kritisch: "Voor de gewone Congolees betekent dit eigenlijk niets. De schuld die nu wordt kwijtgescholden is enkel bilateraal en stelt nu veel minder voor dan in 1983. De wurggreep is vandaag slechts een beetje gelost. 11.11.11. vraagt dat de internationale gemeenschap ook de multilaterale schulden kwijtscheldt. Dat zou een bedrag van meer dan 6 miljard dollar zijn en we verwachten dat dit in juni ook zal gebeuren." 11.11.11 wil ook dat het Internationaal Muntfonds (IMF) het geteisterde Haïti van zijn schulden verlost. "Als je schulden moet afbetalen, kun je die niet gebruiken voor de wederopbouw", zegt Vandenberghe. Volgens hem is er echter in de wandelgangen van het IMF een heel ander geluid te horen: "Met het oog op de toekomst zouden zij geen precedent willen creëren. Toch eisen wij dat het IMF er werk van maakt want het is absoluut noodzakelijk voor de wederopbouw van het land." (Tanguy Laudelout)