Lincoln Chafee, 62, de gewezen gouverneur van Rhode Island, maakte vorige week een slechte beurt tijdens het eerste debat van Democratische presidentskandidaten. Hij kon geen aannemelijke voorstellen formuleren, hij werd door Hillary Clinton, die hij eerder als onethisch had bekritiseerd, onder het tapijt geveegd, of - nog erger - genegeerd. Op vraag van moderator Anderson Cooper of ze commentaar wou geven op de kritiek van Chafee had ze koudweg en glimlachend 'neen' geantwoord.

Maar de kandidatuur van de man die eigenlijk alleen bekend werd omdat hij als gouverneur (toen nog een Republikein) de kerstboom had willen herdopen tot feestboom en omdat hij het metrisch stelsel wil invoeren in de VS, geraakte in de peilingen nooit tot een meetbaar niveau. Hij won zelfs in zijn eigen staat geen steun, en moest zijn campagne grotendeels zelf financieren. In het voorbije kwartaal sprokkelde hij 15.000 dollar. In dezelfde periode haalde Hillary Clinton 29 miljoen dollar binnen.

Afvalrace

Chafee liet aan zijn aanhang met een mededeling weten dat hij, na rijp beraap, zijn kandidatuur opgeeft.

Dat gebeurt enkele dagen nadat een andere Democraat, Jim Webb, stelde dat hij ofwel stopt ofwel als onafhankelijke verder kandideert.

Behalve Clinton en grote rivaal Bernie Sanders blijft aan Democratische kant nu nog Martin O'Malley over, de gewezen gouverneur van Maryland. Hij zit in de recente peilingen rond een wel meetbaar cijfer, 1,1 procent.

Bij de Republikeinen, die volgende week hun derde debat houden, zijn er nog 15 kandidaten over. Daarbij 3 of 4 kandidaten die geen statistisch meetbare aanhang op de been brengen.

Lincoln Chafee, 62, de gewezen gouverneur van Rhode Island, maakte vorige week een slechte beurt tijdens het eerste debat van Democratische presidentskandidaten. Hij kon geen aannemelijke voorstellen formuleren, hij werd door Hillary Clinton, die hij eerder als onethisch had bekritiseerd, onder het tapijt geveegd, of - nog erger - genegeerd. Op vraag van moderator Anderson Cooper of ze commentaar wou geven op de kritiek van Chafee had ze koudweg en glimlachend 'neen' geantwoord.Maar de kandidatuur van de man die eigenlijk alleen bekend werd omdat hij als gouverneur (toen nog een Republikein) de kerstboom had willen herdopen tot feestboom en omdat hij het metrisch stelsel wil invoeren in de VS, geraakte in de peilingen nooit tot een meetbaar niveau. Hij won zelfs in zijn eigen staat geen steun, en moest zijn campagne grotendeels zelf financieren. In het voorbije kwartaal sprokkelde hij 15.000 dollar. In dezelfde periode haalde Hillary Clinton 29 miljoen dollar binnen.Chafee liet aan zijn aanhang met een mededeling weten dat hij, na rijp beraap, zijn kandidatuur opgeeft.Dat gebeurt enkele dagen nadat een andere Democraat, Jim Webb, stelde dat hij ofwel stopt ofwel als onafhankelijke verder kandideert. Behalve Clinton en grote rivaal Bernie Sanders blijft aan Democratische kant nu nog Martin O'Malley over, de gewezen gouverneur van Maryland. Hij zit in de recente peilingen rond een wel meetbaar cijfer, 1,1 procent.Bij de Republikeinen, die volgende week hun derde debat houden, zijn er nog 15 kandidaten over. Daarbij 3 of 4 kandidaten die geen statistisch meetbare aanhang op de been brengen.