Ook Karel De Gucht voorlopig niet naar EK voetbal

© Image Globe

Ook Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht zal “onder de huidige omstandigheden” niet aanwezig zijn tijdens het Europees kampioenschap voetbal, dat deels in Oekraïne plaatsvindt.

Aanleiding is de mensenrechtensituatie in Oekraïne, die volgens hem “zorgelijk” blijft. Commissievoorzitter José Manuel Barroso en zijn collega-commissaris Viviane Reding kondigden eerder al aan niet naar Euro 2012 te zullen afzakken.

De Belgische eurocommissaris herinnert eraan dat de Europese Unie het land altijd heeft ondersteund op zijn weg naar welvaart en democratie en dat hij zichzelf volledig en actief in die aanpak heeft ingeschreven. “Vorig jaar hebben we de onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord afgerond – een Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) – dat Oekraïne nieuwe handelsmogelijkheden, investeringen en groei zou opleveren”, aldus De Gucht.

Algemene openheid
Volgens hem is steeds duidelijk gemaakt dat economische vrijheid en nauwere integratie met de Europese economie alleen mogelijk zijn in een context van algemene openheid, “die er sindsdien niet op verbeterd is”, aldus nog De Gucht.

“De DCFTA met Oekraïne is een onderdeel van een breder Associatieakkoord dat enkel in de praktijk omgezet kan worden wanneer de politieke voorwaarden vervuld zijn. Ik betreur ten zeerste wat momenteel gebeurt en hoop dat Oekraïne alsnog deze kans te baat neemt”, besluit de commissaris van Handel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content