Ook Jemen verbreekt banden met Qatar

05/06/17 om 10:55 - Bijgewerkt om 10:55

Bron: Belga

Na Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte heeft ook Jemen maandag aangekondigd dat het zijn diplomatieke relaties met Qatar opschort.

Ook Jemen verbreekt banden met Qatar

In Jemen zelf woedt een burgeroorlog tussen de sjiitische Houthi's die in opstand kwamen tegen de overwegend soennitische regering. Saoedi-Arabië speelt aan de zijde van de regering een grote rol in het conflict en krijgt kritiek omwille van het onvoldoende vermijden van burgerslachtoffers. © Belga

De landen beschuldigen Doha ervan steun te verlenen aan extremistische groeperingen.

Delen

De Qatarezen zelf reageren ontstemd.

Qatar is door de Golfstaten ook geweerd uit de soennitische coalitie die in Jemen strijd levert met de sjiitische Houthi-rebellen. Dat de autoriteiten in Jemen hun banden met Qatar verbreken, is volgens het Jemenitische persagentschap omdat Qatar ook in Jemen radicale groepen steunt.

De Qatarezen zelf reageren ontstemd op de demarche van hun (voormalige) bondgenoten. De andere Golfstaten proberen het land 'onder voogdij' te plaatsen en schenden de Qatarese soevereiniteit, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De genomen maatregelen zijn 'niet gerechtvaardigd' en 'ongegrond'.

Onze partners