Ook Grieken beenhard voor Papandreou

De Griekse premier George Papandreou oogst met de aankondiging van een referendum over de besparingen bakken kritiek in zijn eigen partij en bij de Griekse bevolking.

De Griekse premier George Papandreou kijkt aan tegen een revolte in zijn eigen partij, na de onverwachte aankondiging dat hij een referendum wil organiseren over het Europese reddingsplan. Zes belangrijke leden van de socialistische Pasok-partij zouden de premier hebben opgeroepen ontslag te nemen, zo bericht de Britse zender BBC.

Een van de parlementsleden, Milena Apostolaki, nam zelf al ontslag, waardoor de regeringsmeerderheid beperkt wordt tot amper twee zetels (152 op de 300 zetels). Een ander Pasok-parlementair, Vasso Papandreou, heeft aan de Griekse president gevraagd een regering van nationale eenheid op te richten, teneinde het Europese reddingspakket veilig te stellen.

Ook ministers uit Papandreou’s regering zouden kritiek hebben. Daarmee zou zijn meerderheid compleet op de helling komen te staan.

De oppositie in Griekenland roept op tot verkiezingen. Ze meent dat het referendum een bedreiging vormt voor het Griekse lidmaatschap van de EU.

Vrijdag vindt een vertrouwensstemming plaats in het parlement.

Griekse pers en waarnemers: ‘Referendum brengt ons naar afgrond’

Politieke commentatoren verwijten George Papandreou zeer veel risico’s te nemen, tot zelfs het mislukken van het reddingspakket en het failliet van het land. “Met de aankondiging speelt Papandreou hoog spel”, aldus onderzoeker Dimitris Katsikas van de Griekse stichting voor Europese politiek. Volgens hem wil de premier op die manier een politieke doorbraak forceren. “Hij probeert om het hele systeem aan zijn kant te krijgen en de last van de besparingen over veel schouders te verdelen”.

De krant ‘Eleftherotypia’ is bijzonder kritisch en stelt dat de Griekse regering de toekomst van het land op het spel zet. “De regering heeft al het politieke bankroet uitgeroepen. Het land verkeert al in zware moeilijkheden, met het referendum bevindt het zich op de rand van de afgrond”.

Er worden ook heel wat vragen gesteld of een referendum wel gepast is, en of de bevolking wel beseft wat de gevolgen van een ja- of neen-stem kunnen zijn? “Griekenland heeft bijna 1,5 miljoen bejaarde
inwoners die niet kunnen lezen of schrijven. En de meerderheid van de inwoners begrijpt de ingewikkelde samenhang van de economie niet meer”, aldus een burger in Athene.
Een taxichauffeur verwoordde het als volgt: “wat hier op het spel staat, is zeer gecompliceerd. Hoe kunnen wij dat met een eenvoudig ja of neen beantwoorden?”.

EU behoudt vertrouwen in Griekenland

EU-voorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben in een gemeenschappelijke verklaring Griekenland impliciet opgeroepen zijn engagementen na te komen. “We nemen nota van de intentie van de Griekse autoriteiten om een referendum te houden”, luidde het in de verklaring. “We zijn ervan overtuigd dat het akkoord het beste is voor Griekenland.”

De EU-leiders benadrukken wel hun vertrouwen in Griekelad: “We hebben er ten volste vertrouwen in dat Griekenland zijn engagementen zal nakomen ten aanzien van de eurozone en de internationale gemeenschap.”

‘Neen’ zou eurozone bedreigen

De verklaring wijst erop dat beide top-Europeanen niet enthousiast zijn over het referendum, maar tegelijk Griekenland op zijn verantwoordelijkheid wijzen. Een “neen” bedreigt immers de hele eurozone.

Van Rompuy en Barroso hadden reeds een telefonisch onderhoud met de Griekse premier George Papandreou, luidt het in de mededeling. Ook met de andere leden van de eurozone zijn er contacten, die ook de volgende dagen aangescherpt worden in aanloop naar de G20-top in Cannes. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content