Ook Franse socialisten treden toe tot front met Mélenchon

Jean-Luc Mélenchon, partijleider van La France insoumise. © Belga

Na milieupartij Europa-Ecologie Les Verts en de communisten zullen nu ook de Franse socialisten front vormen met de radicaallinkse partij La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon bij de komende parlementsverkiezingen.

La France Insoumise en de Parti Socialiste zijn het eens geworden over een strategie, programma en kiesdistricten, zo staat te lezen in een gemeenschappelijke verklaring. De tekst zal donderdag ter interne goedkeuring aan de socialisten worden voorgelegd.

‘We willen zoveel mogelijk afgevaardigden laten verkiezen in een meerderheid van de kiesdistricten, om te voorkomen dat Emmanuel Macron doorgaat met zijn onrechtvaardige en brutale beleid en om extreem-rechts te verslaan’, aldus de twee formaties in de verklaring.

Gesterkt door zijn bijna 22 procent van de stemmen en zijn derde plaats in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 10 april, probeert Jean-Luc Mélenchon een coalitie te vormen om een meerderheid van de 577 zetels in de Nationale Assemblee te verkrijgen en zo een machtsdeling op te leggen aan het staatshoofd, de liberale centrist Emmanuel Macron.

Ook de belangrijkste milieupartij, Europa-Ecologie Les Verts (EELV), zit in het front en dinsdag kwam daar ook de Parti communiste (PCF) bij. De partijen gaan naar de kiezer onder de vlag ‘Nouvelle Union populaire écologique et sociale’. De Franse parlementsverkiezingen worden op 12 juni gehouden.

De socialisten scoorden historisch slecht in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Partner Content