Net als de Amerikaanse NSA bespioneert ook de buitenlandse geheime dienst in Frankrijk, de DGSE, het elektronische communicatieverkeer. Dat schrijft de krant Le Monde.

Volgens de krant onderschept en controleert de DGSE systematisch signalen van de telefoongesprekken, sms'jes en e-mails die via het Franse netwerk worden verstuurd. Zelfs informatie over twitter- en facebookberichten wordt al jaren illegaal verzameld.

De DGSE deelde haar info met zes andere agentschappen, waaronder de binnenlandse geheime dienst en de douane. Niet zozeer de inhoud van de communicatie, wel wie in contact kwam met wie werd nagegaan.

De onthulling van Le Monde werpt een ander daglicht op de "verontwaardiging" waarmee Frankrijk onlangs reageerde op het Amerikaanse Big Brother-schandaal.

Overigens weigerde de Franse overheid Edward Snowden, de klokkenluider die het VS-spionageprogramma aan het licht bracht, politiek asiel te verlenen.

Parijs heeft nog niet op het bericht van Le Monde gereageerd. (Belga/TE)

Net als de Amerikaanse NSA bespioneert ook de buitenlandse geheime dienst in Frankrijk, de DGSE, het elektronische communicatieverkeer. Dat schrijft de krant Le Monde. Volgens de krant onderschept en controleert de DGSE systematisch signalen van de telefoongesprekken, sms'jes en e-mails die via het Franse netwerk worden verstuurd. Zelfs informatie over twitter- en facebookberichten wordt al jaren illegaal verzameld. De DGSE deelde haar info met zes andere agentschappen, waaronder de binnenlandse geheime dienst en de douane. Niet zozeer de inhoud van de communicatie, wel wie in contact kwam met wie werd nagegaan. De onthulling van Le Monde werpt een ander daglicht op de "verontwaardiging" waarmee Frankrijk onlangs reageerde op het Amerikaanse Big Brother-schandaal. Overigens weigerde de Franse overheid Edward Snowden, de klokkenluider die het VS-spionageprogramma aan het licht bracht, politiek asiel te verlenen. Parijs heeft nog niet op het bericht van Le Monde gereageerd. (Belga/TE)