Ook Finland stopt met wapenleveringen aan Saoedi-Arabië door oorlog in Jemen

Jongens delven de graven voor de 51 inzittenden, onder wie 40 kinderen, die omkwamen toen hun bus door een bombardement werd getroffen, Saada, 10 augustus 2018 © REUTERS

Na Duitsland en Denemarken is Finland het derde land uit de Europese Unie dat geen wapens meer zal leveren aan Saoedi-Arabië.

Een woordvoerder van het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdagavond dat de Finse regering geen voorwaarden meer ziet waaronder ze nieuwe export van wapenmateriaal naar Saoedi-Arabië, of de Verenigde Arabische Emiraten, kan goedkeuren.

Al goedgekeurde bestellingen worden niet getroffen door de beslissing.

Een militaire coalitie, geleid door Saoedi-Arabië en waaraan ook de Emiraten deelnemen, is een strijdende partij in de oorlog in Jemen. Finland hoopt zo bij te dragen om een oplossing te vinden voor het conflict in Jemen, aldus de woordvoerder.

Al goedgekeurde bestellingen worden niet getroffen door deze beslissing.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn een van de belangrijkste landen van bestemming voor Fins militair materiaal. Het voorbije jaar keurde het Finse ministerie van Defensie, volgens radiozender Yle, elf contracten goed, met een waarde van 36,4 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content