Ook Daimler genoemd in Oostenrijks corruptieschandaal rond Eurofighter

© Belga

Ook de Duitse autogroep Daimler zou gesjoemeld hebben bij de miljardenfraude van Eurofighter in Oostenrijk. Dat is althans wat de Oostenrijkse politicus Peter Pilz beweert, die een klacht indiende tegen Daimler.

Het gevechtsvliegtuig Eurofighter werd begin de jaren 2000 gelanceerd door een Europees consortium, opgericht door onder meer de Frans-Duits-Spaanse groep EADS – de latere Airbus Group.

In Oostenrijk loopt een onderzoek tegen Airbus en zijn huidig directeur-generaal Tom Enders -toen nog hoofd van de defensiepoot van EADS- wegens corruptie en fraude bij de verkoop van 18 toestellen voor 2 miljard euro aan het land in 2003. Oostenrijk eist 1,1 miljard euro terug.

Peter Pilz, die vroeger deel uitmaakte van de Oostenrijkse groenen, volgt het dossier van Eurofighter al jaren. Deze week heeft hij een strafklacht ingediend tegen de managers van Daimler. In de Eurofighter-deal was voorzien in 4 miljard euro aan compensaties voor Oostenrijkse bedrijven, maar volgens Pilz heeft het Duitse concern de Oostenrijkse overheid bedrogen.

Reeds bestaande contracten met Oostenrijkse bedrijven werden gelabeld als nieuwe contracten. Daimler zelf ontkent. Volgens Pilz waren bij de constructie ook het Oostenrijkse autobedrijf Magna en een verantwoordelijke van het Oostenrijkse ministerie van Economie betrokken.

Partner Content