"Als we vroegtijdig Afghanistan zouden verlaten, dus voordat het plaatselijk beleid volledig 'in charge' is, zou dat een blaam zijn op de investeringen die we in het verleden hebben gedaan", zo zei hij aan de VRT-radio.

Donderdag raakte bekend dat de Verenigde Staten stoppen met het terugtrekken van hun soldaten uit Afghanistan. Aan het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, zouden nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven, zo kondigde het Witte Huis aan. De VS hopen ook van hun bondgenoten een engagement.

"We gaan dit herbekijken", zegt minister Vandeput. "We zijn in elk geval bereid om samen met onze partners, in deze vooral de Duitsers, te kijken welke maatregelen nodig zijn."

Op dit moment heeft het Belgisch leger nog enkele tientallen militairen actief in Afghanistan, vooral voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten. "Momenteel is het sowieso dat wij tegen het einde van volgend jaar normaal Afghanistan zouden gaan verlaten, samen met de Duitsers, maar we gaan dit herbekijken", aldus nog Vandeput. (Belga/TE)

"Als we vroegtijdig Afghanistan zouden verlaten, dus voordat het plaatselijk beleid volledig 'in charge' is, zou dat een blaam zijn op de investeringen die we in het verleden hebben gedaan", zo zei hij aan de VRT-radio. Donderdag raakte bekend dat de Verenigde Staten stoppen met het terugtrekken van hun soldaten uit Afghanistan. Aan het einde van het mandaat van Obama, begin 2017, zouden nog 5.500 Amerikaanse soldaten in het land blijven, zo kondigde het Witte Huis aan. De VS hopen ook van hun bondgenoten een engagement. "We gaan dit herbekijken", zegt minister Vandeput. "We zijn in elk geval bereid om samen met onze partners, in deze vooral de Duitsers, te kijken welke maatregelen nodig zijn." Op dit moment heeft het Belgisch leger nog enkele tientallen militairen actief in Afghanistan, vooral voor de opleiding van de Afghaanse veiligheidsdiensten. "Momenteel is het sowieso dat wij tegen het einde van volgend jaar normaal Afghanistan zouden gaan verlaten, samen met de Duitsers, maar we gaan dit herbekijken", aldus nog Vandeput. (Belga/TE)