Toch geen Belgen betrokken bij gijzeling in Peru

Archiefbeeld van de regio in Peru waar de gijzeling plaatsvindt. © Reuters

Bij de groep toeristen die gegijzeld werden in Peru uit protest tegen een olielek, waren dan toch geen Belgen. Dat bevestigt de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken zaterdag.

Een groep toeristen werd sinds donderdag vastgehouden door inheemse Peruaanse bewoners van het Amazonegebied op een schip op de Maranon-rivier. Vrijdag werden ze na onderhandelingen met de autoriteiten weer vrijgelaten.

Onder de gegijzelde toeristen bevonden zich Amerikanen, Spanjaarden, Fransen, Britten, Zwitsers en een Duitser. De FOD Buitenlandse Zaken verklaarde eerder dat ‘ook een aantal Belgen’ bij de gegijzelden waren, maar dat blijkt toch niet te kloppen.

De actievoerders wilden met de actie de regering dwingen om iets te doen aan het olielek uit een pijpleiding van het energiebedrijf Petroperu. Ze eisten onder meer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen. Petroperu beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien.

Partner Content