Trump sprak op Twitter van een historische doorbraak. 'Onze twee grote vrienden Israël en het koninkrijk Bahrein zijn het eens over een vredesdeal', aldus Trump.

Volgens een verklaring die Trump op Twitter plaatste, hebben hijzelf, koning Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa van Bahrein en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag elkaar gesproken en zijn ze het eens geworden om 'volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het koninkrijk Bahrein' aan te knopen. 'Dit is een historische doorbraak om vrede te bevorderen in het Midden-Oosten', aldus de mededeling.

Eerder hadden Israëlische en Amerikaanse media al aangekondigd dat Bahrein en Israël hun betrekkingen zouden normaliseren.

Een maand geleden herstelden Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hun diplomatieke betrekkingen.

De normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, ook de rijke Golfstaten, is een prioriteit voor Trump. Zijn regionale strategie is erop gericht om Iran, vijand van Washington en van Israël, in bedwang te houden. Bahrein en Israël delen dezelfde vijandigheid tegenover Teheran. Bahrein beschuldigt Iran ervan de sjiitische gemeenschap in het koninkrijk op te zetten tegen de regerende soennitische dynastie.

Bahrein zal dinsdag deelnemen aan de ondertekeningsceremonie in het Witte Huis, in aanwezigheid van de Israëlische premier en vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten.

De koning van Bahrein benadrukte in een eigen mededeling de noodzaak om een 'eerlijke en alomvattende' vrede te bereiken in het Midden-Oosten, die gebaseerd is op een tweestatenoplossing.

'Dolk in de rug'

De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse beweging Hamas wezen het akkoord af.

'Het akkoord tussen Bahrein en Israël is een steek in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk', aldus Ahmad Majdalani, minister van Sociale Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Hamas, die de Gazastrook controleert, hekelde de 'agressie' die ernstige schade berokkent aan de Palestijnse zaak.

Trump sprak op Twitter van een historische doorbraak. 'Onze twee grote vrienden Israël en het koninkrijk Bahrein zijn het eens over een vredesdeal', aldus Trump.Volgens een verklaring die Trump op Twitter plaatste, hebben hijzelf, koning Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa van Bahrein en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag elkaar gesproken en zijn ze het eens geworden om 'volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het koninkrijk Bahrein' aan te knopen. 'Dit is een historische doorbraak om vrede te bevorderen in het Midden-Oosten', aldus de mededeling. Eerder hadden Israëlische en Amerikaanse media al aangekondigd dat Bahrein en Israël hun betrekkingen zouden normaliseren.Een maand geleden herstelden Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hun diplomatieke betrekkingen.De normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, ook de rijke Golfstaten, is een prioriteit voor Trump. Zijn regionale strategie is erop gericht om Iran, vijand van Washington en van Israël, in bedwang te houden. Bahrein en Israël delen dezelfde vijandigheid tegenover Teheran. Bahrein beschuldigt Iran ervan de sjiitische gemeenschap in het koninkrijk op te zetten tegen de regerende soennitische dynastie. Bahrein zal dinsdag deelnemen aan de ondertekeningsceremonie in het Witte Huis, in aanwezigheid van de Israëlische premier en vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten. De koning van Bahrein benadrukte in een eigen mededeling de noodzaak om een 'eerlijke en alomvattende' vrede te bereiken in het Midden-Oosten, die gebaseerd is op een tweestatenoplossing. De Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse beweging Hamas wezen het akkoord af.'Het akkoord tussen Bahrein en Israël is een steek in de rug van de Palestijnse zaak en het Palestijnse volk', aldus Ahmad Majdalani, minister van Sociale Zaken van de Palestijnse Autoriteit. Hamas, die de Gazastrook controleert, hekelde de 'agressie' die ernstige schade berokkent aan de Palestijnse zaak.