De twee Russische diplomaten werden volgens een mededeling van premier Malcolm Turnbull 'geïdentificeerd als niet aangegeven inlichtingenofficieren'. Ze moeten binnen de zeven dagen het land verlaten.

De beslissing is een direct gevolg van de gifgasaanval in Salisbury. 'Deze aanval maakt deel uit van een patroon van roekeloos en weloverwogen gedrag door Rusland dat een toenemende bedreiging vormt voor de internationale veiligheid', luidt het onder meer nog in de dinsdagochtend verspreide mededeling.

Maandag beslisten veertien lidstaten van de Europese Unie ook al om, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, Russische diplomaten het land uit te zetten. Zo zetten Frankrijk, Duitsland en Polen elk vier diplomaten het land uit. Tsjechië en Litouwen zetten drie diplomaten aan de deur en Denemarken, Nederland en Italië elk twee. Zweden, Estland, Letland en Finland sturen elk één diplomaat naar Moskou terug. Ook Roemenië en Kroatië zouden maatregelen nemen.

In totaal zou het gaan om ongeveer dertig diplomaten. Ook de Verenigde Staten wezen maandag zestig Russische diplomaten uit. Het gaat volgens het Witte Huis om 48 'gekende mensen van de inlichtingendiensten' en 12 anderen van de Russische missie bij de Verenigde Naties. Canada kondigde aan daarnaast ook vier Russische diplomaten uit te wijzen

De twee Russische diplomaten werden volgens een mededeling van premier Malcolm Turnbull 'geïdentificeerd als niet aangegeven inlichtingenofficieren'. Ze moeten binnen de zeven dagen het land verlaten. De beslissing is een direct gevolg van de gifgasaanval in Salisbury. 'Deze aanval maakt deel uit van een patroon van roekeloos en weloverwogen gedrag door Rusland dat een toenemende bedreiging vormt voor de internationale veiligheid', luidt het onder meer nog in de dinsdagochtend verspreide mededeling. Maandag beslisten veertien lidstaten van de Europese Unie ook al om, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, Russische diplomaten het land uit te zetten. Zo zetten Frankrijk, Duitsland en Polen elk vier diplomaten het land uit. Tsjechië en Litouwen zetten drie diplomaten aan de deur en Denemarken, Nederland en Italië elk twee. Zweden, Estland, Letland en Finland sturen elk één diplomaat naar Moskou terug. Ook Roemenië en Kroatië zouden maatregelen nemen. In totaal zou het gaan om ongeveer dertig diplomaten. Ook de Verenigde Staten wezen maandag zestig Russische diplomaten uit. Het gaat volgens het Witte Huis om 48 'gekende mensen van de inlichtingendiensten' en 12 anderen van de Russische missie bij de Verenigde Naties. Canada kondigde aan daarnaast ook vier Russische diplomaten uit te wijzen