Onzekerheid rond nieuw akkoord over evacuatie Aleppo

15/12/16 om 03:11 - Bijgewerkt om 03:11

De Syrische rebellengroepen kondigden voor donderdagochtend een nieuw akkoord aan over de evacuatie van burgers en gewonden, uit de wijken die nog steeds in hun handen zijn in Aleppo. Het plan werd echter niet bevestigd door het Syrische regime.

Onzekerheid rond nieuw akkoord over evacuatie Aleppo

Aleppo © REUTERS

Volgens de twee belangrijke rebellengroepen die het nieuws aankondigden zou er vanaf middernacht (woensdag 23 uur Belgische tijd) een wapenstilstand ingaan en zou donderdagmorgen begonnen worden met de evacuatie van burgers en gewonden uit het kleine deel van Aleppo dat in handen is van de rebellen.

'Moeilijkheden'

Na de aankondiging zei de Libanese sjiitische militie Hezbollah, die vecht aan de zijde van de Syrische president Assad, dat de gesprekken over de evacuatie "moeilijkheden" kenden. Een woordvoerder van een belangrijke rebellengroep zei eerder op de dag dat twee sjiitische dorpen die in handen zijn van de oppositie niet onder de overeenkomst vielen, ondanks het feit dat de regering hierom gevraagd had. Volgens het Franse persagentschap AFP zou ook een Syrische regeringsbron woensdagavond het nieuws over een nieuw akkoord ontkend hebben.

Intussen zouden de beschietingen en de luchtaanvallen in het klein gedeelte van Aleppo dat nog gecontroleerd wordt door de rebellen, wel sterk zijn afgenomen. Ook in het gedeelte van de stad dat door het regime gecontroleerd wordt is het volgens bronnen rustig. Die rust volgt op een dag van hevig geweld, nadat het staakt-het-vuren dat Turkije en Rusland dinsdagavond met de Syrische oppositie sloten, woensdagochtend al meteen aan flarden geschoten

(Belga/RR)

Onze partners