Onze correspondent ter plaatse: ‘IS laat 20-tal christelijke gijzelaars vrij’

Koerdische strijders van de YPG staan voor een kerk in het Assyrische dorp Tel Juma ten noorden van Tel Tamr. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘Islamitische Staat (IS) heeft 23 tot 28 van de 283 ontvoerde christenen vrijgelaten’, zo meldt onze correspondente Joanie De Rijke die momenteel ter plaatse is in Syrisch Koerdistan.

Net aangekomen in Syrisch Koerdistan krijgt onze correspondente Joanie De Rijke van de Syrian Military Council – de Assyrische (christelijke) Militaire Raad – te horen dat een twintigtal van de ontvoerde christenen door Islamitische Staat (IS) zijn vrijgelaten.

‘De Militaire Raad had een telefoontje gekregen van IS. Zij zeiden dat 23 tot 28 ontvoerde christenen waren vrijgelaten via de shariarechtbank’, zo meldt De Rijke via e-mail. Officieel was de ontvoering van 283 Assyrische christenen door de terreurbeweging bevestigd.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens De Rijke zullen de bevrijde gijzelaars naar al-Hasaka en Tel Amar worden gebracht. Kino Gabriël van de Militaire Raad gaf aan, dat de vrijlating van de christenen bevestigd is. ‘Maar ze zullen pas overtuigd zijn als ze de gijzelaars in levende lijve zien’, aldus De Rijke.

Het is echter nog steeds niet bekend waar de overige meer dan 250 gijzelaars zich bevinden. ‘Geruchten doen de ronde, dat ze bij de Abdelaziz-berg zitten. Dat is een basis van IS zo’n 20 kilometer ten westen van al-Hasaka. Een ander gerucht is dat ze zich in het dorp Shadade bevinden, op zo’n 30 kilometer ten zuiden van al-Hasaka’, legt De Rijke uit.

Over de omstandigheden van de ontvoeringen door IS, vertelde Gabriël dat de gijzelaars ”s morgens rond vier uur verrast werden door IS-strijders die hun dorpen binnenvielen’. ‘Sommige dorpelingen konden per boot ontsnappen via de Khabur-rivier’, zei hij tegen De Rijke. ‘De meesten hadden echter geen tijd om te ontkomen.’

Partner Content