Het Pakistaanse rapport, waaraan twee jaar gewerkt werd na de Amerikaanse raid op 1 mei 2011 die de terroristenleider het leven kostte, werd gelekt aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Het is bepaald vernietigend voor de Pakistaanse overheid die 'collectief faalde' om de meest gezochte man ter wereld op te merken in eigen land en op die manier de deur openzette voor een Amerikaanse 'oorlogsdaad' diep in Pakistaans grondgebied.

Naar de markt

Dat hadden de Pakistanen overigens grotendeels aan zichzelf te wijten. Zij hadden namelijk jaren de kans om Bin Laden zelf te grijpen.

In het rapport staat onder andere het relaas van een van de vrouwen van Bin Ladens persoonlijke koerier Ibrahim Al-Kuwaiti, die vertelt hoe een simpele politieagent in de Swat-vallei de Al-Qaeda-baas had kunnen grijpen.

Maryam - zo heet de vrouw - vertelt hoe haar man een groepje mensen, waaronder zijzelf en Bin Laden, naar een plaatselijke markt reed en tegengehouden werd wegens overdreven snelheid. De politieman had echter niet in de gaten wie hij voor zich had en liet het voertuig na de nodige plichtplegingen gewoon doorrijden.

Vier elektriciteitsmeters

Volgens het rapport woonde Bin Laden tussen eind 2001, toen hij aan de Amerikanen ontsnapte in het Tora Bora-gebergte in Afghanistan, en 2011 op niet minder dan zes verschillende plekken in Pakistan.

Bin Laden leefde op het moment van zijn dood in een ommuurde compound in Abottabad, op een boogscheut van de belangrijkste militaire academie van Pakistan. In het rapport staat dat hij daar vier elektriciteitsmeters liet installeren, om te vermijden dat overdreven stroomverbruik achterdocht zou wekken en voor de buitenwacht te verbergen hoeveel mensen er precies in de compound woonden.

Cowboyhoed

De terroristenleider ging tegen die tijd niet meer naar de markt, al wandelde hij wel rond op de binnenplaats van zijn compound. Hij droeg daarbij een cowboyhoed om te vermijden dat hij vanuit de lucht herkend zou worden.

Dat was tevergeefse moeite. Nadat de Amerikanen koerier Al-Kuwaiti op het spoor kwamen, gingen ze de compound wel degelijk vanuit de lucht in de gaten houden. Zo merkten ze dat daar met regelmaat een lange man liep te ijsberen (Bin Laden was 1m93). De rest is geschiedenis.

Het Pakistaanse rapport, waaraan twee jaar gewerkt werd na de Amerikaanse raid op 1 mei 2011 die de terroristenleider het leven kostte, werd gelekt aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Het is bepaald vernietigend voor de Pakistaanse overheid die 'collectief faalde' om de meest gezochte man ter wereld op te merken in eigen land en op die manier de deur openzette voor een Amerikaanse 'oorlogsdaad' diep in Pakistaans grondgebied.Naar de markt Dat hadden de Pakistanen overigens grotendeels aan zichzelf te wijten. Zij hadden namelijk jaren de kans om Bin Laden zelf te grijpen. In het rapport staat onder andere het relaas van een van de vrouwen van Bin Ladens persoonlijke koerier Ibrahim Al-Kuwaiti, die vertelt hoe een simpele politieagent in de Swat-vallei de Al-Qaeda-baas had kunnen grijpen. Maryam - zo heet de vrouw - vertelt hoe haar man een groepje mensen, waaronder zijzelf en Bin Laden, naar een plaatselijke markt reed en tegengehouden werd wegens overdreven snelheid. De politieman had echter niet in de gaten wie hij voor zich had en liet het voertuig na de nodige plichtplegingen gewoon doorrijden.Vier elektriciteitsmeters Volgens het rapport woonde Bin Laden tussen eind 2001, toen hij aan de Amerikanen ontsnapte in het Tora Bora-gebergte in Afghanistan, en 2011 op niet minder dan zes verschillende plekken in Pakistan. Bin Laden leefde op het moment van zijn dood in een ommuurde compound in Abottabad, op een boogscheut van de belangrijkste militaire academie van Pakistan. In het rapport staat dat hij daar vier elektriciteitsmeters liet installeren, om te vermijden dat overdreven stroomverbruik achterdocht zou wekken en voor de buitenwacht te verbergen hoeveel mensen er precies in de compound woonden.Cowboyhoed De terroristenleider ging tegen die tijd niet meer naar de markt, al wandelde hij wel rond op de binnenplaats van zijn compound. Hij droeg daarbij een cowboyhoed om te vermijden dat hij vanuit de lucht herkend zou worden. Dat was tevergeefse moeite. Nadat de Amerikanen koerier Al-Kuwaiti op het spoor kwamen, gingen ze de compound wel degelijk vanuit de lucht in de gaten houden. Zo merkten ze dat daar met regelmaat een lange man liep te ijsberen (Bin Laden was 1m93). De rest is geschiedenis.