Ontwerp van nieuwe grondwet in Egypte goedgekeurd

De grondwettelijke commissie in Egypte heeft het ontwerp van een nieuwe grondwet voor het land goedgekeurd. President Morsi verdedigt zijn machtsuitbreiding.

De grondwettelijke commissie in Egypte heeft het ontwerp van een nieuwe grondwet voor het land goedgekeurd na een marathonvergadering. Normaal gezien wordt de nieuwe grondwet binnen de twee weken aan het volk voorgelegd in een referendum. De leden van de commissie, die wordt gedomineerd door islamisten, waren sinds donderdagnamiddag bijeen. Ze moesten elk van de 234 artikelen van het grondwetsontwerp goedkeuren.

Het goedgekeurde ontwerp wordt nu naar president Mohamed Morsi (Moslimbroeders) gestuurd. Binnen de twee weken zou een referendum moeten volgen.

De oude Egyptische grondwet was afgeschaft bij de val van Hosni Mubarak begin 2011. De nieuwe grondwet moet Egypte meer democratische beginselen geven, zoals geëist tijdens de opstand tegen Moebarak. Zo zou het mandaat van de president vier jaar duren en nog maar een keer verlengbaar zijn. Mubarak leidde Egypte bijvoorbeeld gedurende dertig jaar.

Er is echter ook kritiek op het grondwetsontwerp. De werkzaamheden van de commissie werden geboycot door de koptische kerk en de liberale en lekenoppositie. Zij zijn van oordeel dat de tekst de islamitische visie vertegenwoordigt en weinig garanties biedt inzake bescherming van de rechten. Ze hebben het ook moeilijk met een aantal verwijzingen naar de sharia, een verzameling islamitische wetten.

Morsi verdedigt bevoegdheidsuitbreiding tijdens televisietoespraak

Egypte moet zo snel mogelijk een volwaardige grondwet invoeren. Dat is de weg uit de politieke crisis, zo zei president Mohammed Morsi tijdens een toespraak op de
staatstelevisie waarin hij zijn bevoegdheidsuitbreiding nogmaals verdedigde. Dat Morsi eenzijdig afkondigde dat aan bepaald evan zijn beslissingen niet getornd kan worden, deed het protest weer in alle hevigheid opflakkeren.

Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in de Arabische wereld, zei in De Kruitfabriek op Vier dat de protesten nu niet meer door de harde kern van betogers gevoerd worden. Ook de mensen die voor Morsi gestemd hebben, staan nu op het Tahrirplein in Caïro, omdat ook zij vinden dat hij te ver gegaan is, aldus Debeuf.

Morsi zei dat hij handelde omdat de stabiliteit van het land in gevaar was. De grondwet afwerken is het “belangrijkste” zodat “we een permanente grondwet hebben en noch de president, noch iemand anders nog buitengewone stappen kunnen ondernemen”. De Moslimbroeder voegde eraan toe dat de forse uitbreiding van zijn
bevoegdheden, die de woede opgewekt heeft van duizenden opposanten op het Tahrirplein, tijdelijk is en enkel tegen zijn beslissingen over “staatszaken” geen beroep mogelijk is bij het gerecht

Onrust in Egypte heeft geen impact op boekingen bij touroperators

Ondanks de hernieuwde opflakkeringen van het protest en daarmee gepaard gaande nervositeit, kan Egypte ook op een meevaller rekenen: “Egypte is de populairste bestemming deze winter”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook.

“De onrust in Egypte heeft dus helemaal geen impact op het aantal boekingen, integendeel. Bovendien gaat 99 procent van onze reizigers naar bestemmingen aan de Rode Zee, waar het de afgelopen jaren nooit onrustig geweest is.” Dat bevestigde Koert Debeuf ook in De Kruitfabriek: “Het protest beperkt zich tot het Tahrirplein en enkele straten daarrond.”

Een vergelijkbaar geluid bij Jetair. “Er is nog een lichte achterstand in vergelijking met vorig jaar, maar we zijn bezig aan een inhaalbeweging”, aldus woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Vanhaelemeesch beklemtoont dat die lichte achterstand weinig te maken heeft met de huidige situatie in Egypte. “Het is zeer duidelijk voor de reiziger dat de onrust zich concentreert in Caïro, als het zich al niet beperkt tot het Tahrirplein. Toeristen weten dat ze in Sharm el Sheikh en andere plaatsen aan de Rode Zee niet moeten vrezen voor onrust. Bovendien zijn er op dit moment heel wat promoties en last-minutes voor Egypte.”

Bij Jetair zien ze daarnaast ook dat voor volgende zomer al heel wat reizen naar Egypte geboekt zijn. “We hebben een opvallend grote voorsprong op het aantal boekingen van vorig jaar.” (Belga/INM/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content