Ontvoering Israëlische soldaat doet geweld opnieuw hevig oplaaien: 62 Palestijnse doden

Traangas Gaza © Reuters

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat een van haar soldaten vermoedelijk in Gaza is ontvoerd. Intussen waarschuwen hulporganisaties. Intussen waarschuwen hulporganisaties dat de gebrekkige water- en gezondheidsvoorzieningen in Gaza een humanitaire catastrofe veroorzaken.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat een van haar soldaten vermoedelijk in Gaza is ontvoerd. Het zou gaan om de 23-jarige luitenant Hadar Goldin uit Kfar Saba, ten noorden van Tel-Aviv. Bij de Israëlische militaire operaties die volgen op de verdwijning van de Israëlische soldaat, zijn in de Gazastrook, in de buurt van Rafah, al zeker 62 Palestijnen om het leven gekomen.. Er zijn ook zo’n 350 gewonden, zo is vernomen van de lokale hulpdiensten.

Een hoge Hamasverantwoordelijke verklaarde aan het Turkse persagentschap Anadolu dat de militair voor aanvang van de wapenstilstand om 7 uur Belgische tijd werd ontvoerd en dat Israël dus niet het recht had om het staakt-het-vuren te breken. Israël bestrijdt dit en zegt dat Goldin anderhalf uur na de start van de wapenstilstand werd ontvoerd tijdens het neutraliseren van een tunnel in de buurt van Rafah.

Nog volgens Israël werden in het zuiden van Gaza ook twee soldaten gedood, waarschijnlijk tijdens dezelfde operatie die uitmondde in de ontvoering van Goldin.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft inmiddels tegenmaatregelen aangekondigd. Hamas en andere groeperingen moeten de gevolgen van hun daden dragen, klonk het dreigend tijdens een gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Obama eist vrijlating

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opgeroepen tot de “zo snel mogelijke” en “onvoorwaardelijke” vrijlating van de Israëlische soldaat die door de radicaalislamitische beweging Hamas is ontvoerd in de Gazastrook. Hij vroeg tijdens een persconferentie in het Witte Huis ook meer inspanningen om de Palestijnse burgers in de Gazastrook te beschermen.

Volgens Obama zal een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten moeilijker te realiseren zijn na het doden van twee Israëlische soldaten en de ontvoering van een andere soldaat. Een bestand wordt ook moelijk als Israël en de internationale gemeenschap er niet kunnen op vertrouwen dat Hamas zich aan het staakt-het-vuren houdt, luidde het.

Gilad Shalit

De humanitaire wapenstilstand kwam er nadat zowel Palestina als Israël zich bereid hadden verklaard om het staakt-het-vuren te respecteren zodat de hulpverlening in de zwaar getroffen Gazastrook op gang zou kunnen komen. Het afgesproken staakt-het-vuren ging om 7 uur Belgische tijd van start en zou normaal gezien 72 uur duren. Amper enkele uren na de start van de wapenstilstand liepen echter al berichten binnen over hevige gevechten tussen beide partijen en Palestijnse doden. Iets later kwam dan de bevestiging dat het staakt-het-vuren van de baan was. Daardoor werden ook de geplande gesprekken tussen beide partijen in Egypte met het oog op een duurzame oplossing afgeblazen.

De vermoedelijke ontvoering doet denken aan een andere ontvoeringszaak: die van de Frans-Israëlische soldaat Gilad Shalit die in juni 2006 werd ontvoerd en pas in oktober 2011 weer aan Israël werd teruggegeven in ruil voor de vrijlating van een duizendtal Palestijnse gevangenen. De ontvoering zorgde toen voor veel commotie in Israël, en werd beantwoord met een vijf maanden durende Israëlische operatie in de Gazastrook.

Humanitaire catastrofe

Intussen dreigt voor de fel geplaagde burgerbevolking in Gaza een andere ramp. Hulporganisaties waarschuwen dat de gebrekkige water- en gezondheidsvoorzieningen in het gebied een humanitaire catastrofe kunnen veroorzaken.

“De crisis in Gaza loopt aan een snel tempo uit de hand”, verklaarde Oxfam vrijdag. Ook Andrew Gardiner van het Internationale Comité van het Rode Kruis waarschuwt dat heel wat mensen in de vluchtelingenkampen van dorst en ziektes dreigen om te komen indien ingenieurs er niet snel in slagen de beschadigde watervoorzieningen te herstellen.

Israëlische soldaat
Israëlische soldaat © Reuters

VS geeft 225 miljoen dollar voor Israëlische raketafweersysteem

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem het licht op groen gezet om 225 miljoen dollar, omgerekend zo’n 167 miljoen euro, te geven voor de versterking van het Israëlische raketafweersysteem “IJzeren Koepel”. “We sturen een duidelijke boodschap naar Hamas dat haar terroristische tactieken en haar pogingen om de Israëlische bevolking te terroriseren, geen succes zullen hebben”, aldus Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, vrijdag.

Het Huis van Afgevaardigden moet ook nog instemmen met het vrijmaken van het geld, maar dat is geen probleem. “IJzeren Koepel” onderschept een groot deel van de raketten die door de radicaalislamitische beweging Hamas vanuit de Gazastrook naar Israël worden afgevuurd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content